Спешна сбирка на 28-те от ЕС решава съдбата на Гърция в неделя (допълнена)

23:50, 07 юли 15 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нова извънредна среща за Гърция ще се проведе в неделя, но не само на лидерите на страните от Еврозоната, а на всички държави-членки. Това съобщава РИА Новости, като се позова на италианския премиер Матео Ренци след края на срещата на евролидерите, която приключи преди минути в Брюксел

По-рано информационните агенции предадоха, че е възможно в неделя да се вземе решение за подновяване на преговорите и отпускане на нов транш за Гърция.

Анализатори обаче тълкуват широкия формат на сбирката в неделя и като възможност да се стигне до Grexit.

Германският канцлер Ангела Меркел коментира след срещата, че Гърция се нуждае от нова програма по държавния ѝ дълг, с продължителност няколко години, а не краткосрочно решение за излизане от настоящата криза.

 „Нужна ни е програма за няколко години, която продължава далеч отвъд програмата, която обсъждахме преди 10 дни“ за продължаване на финансовата помощ до ноември, каза Меркел след срещата. Тя допълни, че в последните дни ситуацията  значително се е влошила.  

Ние от своя страна, от страна на Германия, трябва първо да отидем в Бундестага и да получим разрешение да започнем преговори. За това са ни необходими условията н апреговорите, което означава, че имаме нужда от детайлни предложения от гръцка страна, каза още Меркел.

На срещата е поставена задача на финансовите министри от Еврозоната Гърция да остане във валутния съюз, предаде ТАСС . 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама