Ципрас: Искаме светлина в тунела (допълнена)

11:38, 08 юли 15 / Свят 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Гърция иска такова споразумение с кредиторите, което ще й позволи да види „светлина в края на тунела“ в плана за регулиране на кризата, заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от РИА Новости. Той говори пред евродепутатите в Страсбург. 

Гърция не иска сблъсък с Европа, готова е да решава проблемите, но Еврозоната налива масло в огъня на сегашната криза, посочи още той. 

Гърция ще представи конкретни предложения на страните от Еврозоната в рамките на 2 дни, както беше решено на срещата на върха ден по-рано, обеща премиерът.

"Ние ще продължим реформите", увери Ципрас и допълни, че искат споразумение с партньорите, но "споразумение, което наистина ще помогне на Гърция да излезе от кризата". Според него необходим е "достоен компромис".

Ципрас увери, че Атина не иска да скъса връзките си с Европа. "Изборът, който направи гръцкият народ на референдума не е избор в полза на скъсване на връзките с Европа", обясни още той. 

Реплика на Ципрас, че парите от заемите на международните кредитори изобщо не са достигнали до гръцкия народ, а са давани на Гърция, за да бъдат спасени чуждите банки в страната, разгневи евродепутати.

Германският евродепутат от Християнсоциалния съюз Манфред Вебер повиши тон на Ципрас. В гневната си реч той спомена и България: "Искам да говоря и за солидарност. Гърция се намира в тежки времена. Затова Жан-Клод Юнкер предложи помощ от 35 млрд. евро, които вие отказахте. След северната ви граница е България. България е членка на Европейския съюз. Като опитен политик знаете какви са условията, в които хората там живеят. Как всъщност бихте могли да обясните на българите, от гледна точка на солидарността, че Гърция не може да понесе повече съкращения, макар че в пет членки на еврозоната минималната заплата е по-ниска от тази в Гърция? Мислите ли въобще за тези хора?“. 

Ако преговорите с Гърция се провалят, от това ще загубят всички страни, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Европарламента. Той потвърди, че според решението на срещата на върха от късно във вторник, Гърция е длъжна в най-близко време да представи програма за реформи. Решението ще бъде взето тази седмица, увери Туск.

„Ние всички сме отговорни за кризата, и всички сме длъжни да намерим решение, посочи той. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама