30 яхти стартират в 40-тото издание на регата "Порт Варна"

08:51, 11 юли 15 25 257 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Очаква се около 30 яхти да вземат участие в 40-тото юбилейно издание на регатата "Порт Варна 2015". Състезанието ще протече в акваторията на Варненския залив. Организатор на проявата е Яхт-клуб „Кап. Г. Георгиев-Порт Варна“.

Първите гонки на регата ще започнат днес, 11 юли. Старт ще даде първият предупредителен сигнал в 12 часа. Гонките ще продължат и в неделя, 12 юли. Началото ще бъде в 11:00 часа. Награждаването на победителите ще се състои в 18:00 часа. В 18:30 часа на Пристанище Варна ще се състои грандиозен концерт с участието на Рафи, Сантра, Skiller, Невена Пейкова, Играта, Иво и Пламен и Ангел Ковачев, който е част от инициативата „ЖИВЕЙ АКТИВНО“.

През целия ден край морето ще бъдат организирани десетки семейни игри, тенис на маса, плажен футбол, катерене, танци и много други активности. Актьорите Симеон Лютаков и Евгени Будинов ще се включат във волейболния и баскетболния турнир. Редица местни спортни клубове и младежки организации ще допринесат за спортни ден на варненци и ще организират демонстрации, уроци и игри за малки и големи от 11:00 до 18:00 часа.

Регата “Порт Варна 2015” ще се проведе в национален клас „Конрад 25R” – Петерсон и клас „Свободен“. Очаква се около 30 яхти да вземат участие, като най-голяма ще бъде конкуренцията в клас Петресон, между 10 и 15 лодки, които са еднотипни и с най-близки мореходни качества. От я/к „Кап. Георги Георгиев – Порт Варна” ще участват ветроходна яхта ”Нунки”, с шкипер Борислав Гуцанов, ветроходна яхта ”Алгол” с шкипер Николай Ценов и ветроходна яхта ”Албирео” с шкипер Венцислав Мазаков.

В екипажите на лодките ще бъдат включени младежите от клуба, състезаващи се в клас 420. Идеята е да се продължи приемствеността на поколенията. За това на лодка „Нунки” се завръща старата генерация – Борислав Гуцанов, който през 1988 г. поставя рекорд за най - бързо прекосяване на Черно море с ветроходна яхта и в годините от 85 до 95 обучаваше децата по време на регатите. В екипажа му са включени две от възпитаничките му - Гергана Георгиева и Милена Цветкова. Те ще дадат възможност на едно талантливо дете от клуба - Вилиана Димитрова, водач в ранглистата на клас 420, да поеме щафетата в киловото ветроходство. На борда на ”Алгол” ще се състезават младежите от клас 420- Христо Младенов и Виктор Тодоров. Останалите младежи ще бъдат разпределени по лодките в клас „Свободен”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама