Съдът в Страсбург настоява да се дадат домове на две ромски семейства от Гърмен

13:08, 11 юли 15 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да се намерят нови домове за двете ромски семейства, чиито къщи ще бъдат съборени в понеделник. За това настоява съдът в Страсбург в писмо, изпратено до българския парламент, съобщават от Българския хелзинкски комитет.

Съдебната институция препоръчва държавата да намери подслон за ромите, които остават без дом преди да се пристъпи към разрушаването на постройките. Според Българския хелзинкски комитет, причината за тези действия на институциите са антиромските протести, които започнаха преди месец и половина в селото. От там допълниха, че сред жителите на ромската махала, които ще останат без дом след понеделник има и бременна жена с осем деца. Две от тях са с 95 и 100 процента инвалидност.

„Никой не бива да бъде оставян бездомен. Въпросът дали една постройка е законна или не е второстепенен, когато тя е единствен покрив над главата ви и когато не сте в материалното положение да се настаните другаде“, коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

Припомняме, че конфликтът в Гърмен се разрази след масов бой между българи и роми на 23 май вечерта. Десетина души пострадаха, а 8 бяха арестувани. Последваха масови протести с искане за изселване на незаконно пребиваващите роми. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама