Ивелина Василева: Ако не бяхме изградили депото до Малко Търново, щяхме да търпим санкции

14:03, 11 юли 15 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако Община Малко Търново не беше финализирала навреме проекта за депото, най-вероятно страната ни щеше да понесе санкции от Европа. Това заяви пред медиите, по време на официалното откриване на сметището за отпадъци в странджанския регион, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

„Въпреки че имаше известно забавяне на проекта, успяхме да го реализираме. Той е от изключителна важност не само за региона, но и за държавата, защото тя има важната задача да ускори изграждането на новите съоражения за отпадъците по оперативна програма „Околна среда“. 850 млн. лв. се инвестират в израждане на нови депа за отпадъци, за да можем да се справим с изискванията на Европейския съюз. Съответно трябва да закрием старите сметища, които не отговарят на законодателството”, обясни още екоминистърът.

Министър Василева допълни, че с отварянето на новото депо ще бъдат разкрити три стари сметища - тези в Граматиково, Малко Търново и Звездец. Със строителството на подобна инфраструктура се създавали и предпоставки за опазването на българската природа.

„Така помагаме на хората в малките населени места да останат тук и да бъдат създавани нови работни места. Да се откриват шансове за развитието на успешен туризъм в региона. Новото депо ще разкрие около 5-6 работни места, Общината вече е обявила конкурс за различните позиции. Хубавото е, че дори в хода на построяването на тези проекти също се създават шансове за местните хора, макар и заети за кратко време“, допълни Василева.

По думите на министърката, през новия програмен период правителството ще продължи да инвестира в подобни проекти и да усвоява успешно европейски средства, за да запази природата на България чиста.

Малко след това Ивелина Василева посети Средец, където преряза лентата на обновената водопроводна мрежа. Проектът се финансира по ОП „Околна среда 2007-2013“ и е на стойност 10 млн. лева. Министърът обясни, че в предния програмен период над 2,5 млрд. са били отделени за водни проекти. В новата програма те са е 3,5 млрд, тоест с 1 млрд. повече. Досега голяма част от населението в Средец ползваше септични ями. Сега всички отпадни води се събират и отиват в пречиствателната станция, където се пречистват. И по този начин се гарантира това, че не се замърсява река „Средецка”, което пък се влива в езеро „Мандра“. Това е в полза и на водното дружество, и на хората, защото така няма да се допускат загуби на вода в амортизираната част на мрежата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама