Може да наложат още глоби на „Лукойл“ по Закона за биологичното разнообразие

14:59, 11 юли 15 25 185 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нефтената компания „Лукойл“ може да претърпи още финансови санкции, ако бъде доказано, че умрелите животински видове в района на разлива, който стана преди седмици на пътя Долно Езерово – Братово, са натровени с нефтени продукти. Това заяви министърът на околната среда и водите Ивелина Василева в отговор на репортерски въпрос от страна на Topnovini.bg дали ще има допълни финансови глоби за нарушителя “Лукойл Нефтохим“.

„Пробите от животинските видове са взети и изпратени за изследвания в Медицинска академия в София. След като бъде установена каква е причината за тяхната смърт, ако има намерени нефтени продукти в тях, ще бъдат наложени още глоби на „Лукойл Нефтохим“. Те са регламентирани по смисъла на Закона за екологичното биоразнообразие. Санкциите се определят на базата на наредба, в която има тарифа за всеки един защитен вид. Има определена глоба, която се налага на екземпляр. Всички действия и мерки са предприети, за да се гарантира, че в максимално строга степен е приложен законът“, допълни още Василева.

Министърката припомни, че само преди няколко дни бяха гласувани промени в Закона, според които глобата за замърсяване с опасни химични вещества се вдига от 100 хил. на 500 хил. лв.

Припомняме, че в средата на юни около 30 тона бензин се изляха близо до кв. Долно Езерово, след като беше пробит тръбопровод на бургаската рафинерия. Два дни след случая еколози от Бургас намериха мъртви няколко защитени видове в района. Тогава министър Василева назначи още една проверка, този път със служители на РИОСВ. Инспекторите откриха още няколко пострадали ексземпляра.

Заради случая министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която на няколко пъти инспектира замърсената зона, призова всички подобни сигнали да бъдат изпращани към РИОСВ-Бургас. Като целта на това бе „Лукойл” да плати обезщетение за нанесени щети и по Закона за опазване на биоразнообразието.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама