Фолклорна среща на българските състави от чужбина организират в Стара Загора

15:00, 11 юли 15 / Култура 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Втора фолклорна среща на българските състави от чужбина под надслов „Българският фолклор е магия” ще се проведе в Стара Загора от 1 до 3 август, съобщиха организаторите. Идеята е съвместна инициатива на Държавната агенция за българите в чужбина и Константин Маринов, ръководител българския фолклорен ансамбъл "Верея" – Чикаго, и Мария Христова, бивш ръководител на Фолклорен ансамбъл  „Български ритми” – Лондон и настоящ представител на „БГ Фолк клуб Верея” Стара Загора.

В срещата ще участват  Западно-украинско българско национално културно  обединение „Сава Шеретов” от гр. Лвов, Украйна,  Джон  Костов  от Палма Де Майорка, Испания,  Коледарска група за автентичен фолклор с ръководител Елиян  Кисьов от Гърция,  ансамбъл „Чимшир” от Белфаст, Северна Ирландия, ансамбъл „Ябланска огърлица” и вокална група „Докле е младост” от Ябланица.

За срещата ще пристигне и  Даниела Найберг, която работи с българските общности в Сиатъл, където води детската фолклорна програма „Медена питка“, курс за възрастни по фолклор „Работилницата“, както и Обществото за поезия и литературна проза.  В Портланд пък води часовете по фолклор за деца  „Българче“ , координира Литературен кръжец “ Булгарски искрец“ и води класове по български език за американци.

Ще бъде открита и изложба на деца наградени в конкурса „България в моите мечти”, ще има улица на занаятите, като и танцов семинар и хоротека.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама