Узаконяват три ромски квартала в Кюстендил, Дупница и Пещера

18:51, 11 юли 15 25 535 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Три обособени ромски квартала в страната ще бъдат напълно узаконени. Те се намират в градовете Пещера, Дупница и Кюстендил. Това заяви за София Topnovini.bg Сара Перин, изпълнителен директор на неправителствената организация „Тръст за социална алтернатива“.

Тя добави, че местните общински власти са проявили особено висок интерес към узаконяването на тези обособени квартали. От страна на неправителствената организация ще се предостави правна, архитектурна и инженерна помощ за осъществяването на проекта.

Мария Методиева, която е директор на програма „Икономическо развитие и достъп до заетост“ към „Тръст за социална алтернатива“, обясни защо се налага това узаконяване и до колко то самото е законно.

„Знаете какво се е случило по време на тоталитарния режим и как собствеността на хората е била национализирана. На голяма част от ромите в този период от време им е било наложено да уседнат. Това, че не са имали възможност да придобият собственост е довело до създаването на квартали, които се обособяват на принципа на етническа принадлежност. Това, което целим е да подобрим жилищните условия на местното население в тези квартали. Това ще доведе до икономическо подобряване на статуса и образователните постижения на децата“, заяви Методиева.

Тя разказа, че кварталите са извън регулация, точно какъвто е случаят с незаконните постройки в Гърмен, където преди близо два месеца избухна етническо напрежение между българи и роми.

„Това, което смятаме да направим е да им помогнем да придобият собственост върху парцелите, върху които са си построили къщите. Към момента общините проявяват изключително голямо съдействие. Те смятат, че това е подходът и начинът за разрешаване на тези проблеми. Голяма част от терените и парцелите са общинска собственост и това ще ни помогне“, каза още Методиева.

От НПО-то уточниха, че там, където постройките са стабилни, ще се направи всичко възможно къщите да получат удостоверение за търпимост, т.е. да не бъдат разрушавани. Общините са се ангажирали да изградят и инфраструктура, за да има достъп до електричество, водопровод и канализация, каквито в момента няма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама