Групата на #КОЙ ще купува огромни хотели на безценица

20:51, 11 юли 15 25 335 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Международни консултанти, които на базата на данните за състоянието на Корпоративна търговска банка да предложат начините за преструктурирането ѝ, е трябвало да оценяват активи и пасиви в банката, а не обезпеченията. Те са приложили обезценката и към обезпеченията, които са нулирани. Самите обезпечения са на стойност 1 млрд. лева и са във формата на сгради и хотели.

„За около 5-10 хиляди лева ще можете да си купите огромни хотели, стига да сте от групата на #КОЙ. Такива неща ще се случат", това заяви за София Topnovini.bg Вера Ахундова от Сдружението на дребните вложители в КТБ "Ние гражданите".

Тя припомни думите на финансовия министър Владислав Горанов от едно негово интервю. Попитан каква сума ще събере от осребряването на масата на несъстоятелността, той каза, че ще възлиза на няколко стотин милиона до милиард.

По думите на Ахундова в момента в КТБ има 1,2 милиарда лева. Ако държавата събере 800 милиона, ще станат 2 млрд. лева. Остатъкът е 4,2 млрд. лева, защото депозитите са 6,2 млрд. Затова на правителството му е била необходима „дупката“ от над 4 млрд.

"При активи от 8,2 млрд. лева на банката, които намаляха до 7,2 млрд., приложете сумата от 800 млн. лева и ще дадете яснота за каква средна стойност ще се придобиват активите – предприятия, хотели, инвестиционни проекти. За около 10% от стойността им най-много. Това ще бъде максимума, някои ще бъдат на 2%“, категорична е Ахундова.

Това е все едно да живеем в страната на изкривените огледала, каза още тя. Според нея вложителите в банката не могат да получат изцяло лихвите си без да има виновен, за да го съдят. По думите ѝ от изготвения доклад от временната парламентарна комисия за КТБ не се назовават виновните.

„Един документ на комисията, писан и подписан, може да се използва в съда, но там няма имена“, обясни Вера Ахундова и допълни, че в доклада виновникът е Българска народна банка (БНБ). По думите ѝ обаче БНБ е сграда, в която работят 1000 души.

„Кой е виновният? Няма виновен, няма имена“, добави Ахундова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама