Злоупотребите в научния фонд са за хиляди левове

23:51, 11 юли 15 / Политика 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Неправомерно и нецелесъобразно харчене на държавни пари, наемане на хора и фирми, които да извършват една и съща работа, нарушение на правилата за обществените поръчки. Това са само част от установените нарушения във Фонда за научни изследвания (ФНИ) по време на одитна проверка за периода 1.01.2013-31.12.2014 г., съобщава в. "Труд".

Новият управител на фонда Николай Христов е сключвал цял куп граждански договори с външни лица, които да изпълняват работата на вече назначени във фонда хора. Най-фрапиращ е случаят със сключването на договор с пиар агенцията “Инсайт” за 7 месеца за поддържане на сайта на фонда, за което са платени 19 000 лева. 

Фондът обаче си има назначен служител за тази работа. Управителят наема и адвокат, и друго адвокатско дружество съответно срещу 1300 лева на месец и 1660 лева с ДДС пак на месец. В същото време има и щат за юрисконсулт.

Причината е, че на този пост продължава да стои Христо Петров, уволнен от поста управител на фонда от премиера Бойко Борисов.

Една от експертките е работела и едновременно е отговаряла за 600 проекта, което “създава възможност за грешки”.

Същевременното просветното министерство, вместо да вземе бързи мерки, пусна декларация срещу критичните публикации за ФНИ. По закон министър Тодор Танев е пряк работодател на членовете на изпълнителния съвет и на управителя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама