Комплекс за социални услуги за възрастни хора с увреждания създават в Просторно

06:43, 12 юли 15 25 769 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Да бъде създаден Комплекс за социални услуги за възрастни хора с увреждания в село Просторно ще гласува на предстоящото си заседание Общинският съвет в Разград.

Според докладната записка, внесена от кмета Денчо Бояджиев Комплексът ще включва четири социални услуги. Първите две от тях - Защитено жилище за лица с умствена изостаналост, с капацитет 6 места и Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с психични разстройства, с капацитет 14 места вече са разкрити. От 1 август предстои да бъдат открити още две социални услуга в общността - Център за социална рехабилитация и интеграция с капацитет 25 места и Защитено жилище за хора с психични разстройства с капацитет 10 места.

Всички социални услуги, открити на територията на Просторно са делегирана държавна дейност и съгласно Закона за социално подпомагане се управляват от кмета на община Разград. Нормативната уредба в сферата на социалните услуги допуска в общините, на чиято територия функционират повече социални услуги, някой от тях да бъдат с общ ръководител и да ползват общ административен и помощен персонал, се посочва в докладната на кмета.

За постигане на ефективност на човешките и материални ресурси, оптимизиране на организацията на работа и повишаване качеството на услугите, се предлага четирите услуги в Просторно да бъдат обединени в Комплекс за социални услуги за възрастни  хора с увреждания. Той ще представлява структура със социално предназначение, в която ще се предоставят социалните услуги, които имат за цел да подпомагат и да разширяват възможностите на възрастните хора с увреждания да водят самостоятелен начин на живот.

Комплексът за социални услуги за възрастни  хора с увреждания в Просторно, няма да бъде самостоятелно юридическо лице. Той ще осъществява дейността си от името на община Разград и ще се управлява от директор.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама