Маргарита Попова: Не сме готови да извадим прокуратурата от съдебната власт

10:07, 12 юли 15 / Политика 25 306 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии е нещо, което аз започнах като министър на правосъдието. Не ме притеснява разделянето на ВСС, а това, че той се представя като единствената мярка, с която ще защитим независимостта на магистратската общност, съда и прокурорите“. Това коментира вицепрезидентът Маргарита Попова в студиото на БНТ.

Попова обясни, че съдебната реформа не е започната от днес и задължително трябва да се случи. Това ще е изключително трудно обаче без пълната подкрепа и приемственост от страна на магистратите. Вицепрезидентът изрази притеснения и относно разделянето на прокурорите в прокурорската квота.

„Това, което на техническо ниво се предлага при разделянето на ВСС на две квоти, малко ме притеснява. Имам опасения, че прокуратурата ще изпадне в по-голяма зависимост чрез присъствието на по-високо ниво парламентарна квота. 50 на 50 ще се разделят прокурорите в прокурорската квота, което не е добре“, категорична е Попова.

Според нея напрежението около дебатите за реформата се дължи до голяма степен на липсата на ясното за бъдещето на прокуратурата.

„Искам от изпълнителната власт да чуя ясно каква е тяхната теза за мястото на прокуратурата. Това трябва да се каже сега, не да се правят задкулисни уговорки. Ясно да се каже ще оставим ли прокуратурата в съдебната власт или ще я върнем 25 години назад, в системата на изпълнителната власт. Нашата демокрация не е достигнала това ниво, че да изкараме прокуратурата от съдебната власт“, заяви вицепрезидентът.

Маргарита Попова коментира и ситуацията в южната ни съседка. Тя поясни, че е настроена положително към Гърция, но трябва да върнат дълга си и това е от приоритетно значение за страната.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама