Детегледачки и домашни помощници търсят в Стара Загора

11:45, 12 юли 15 25 1594 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десет свободни работни места за детегледачки обяви Бюрото по труда в Стара Загора. Търсят се и още толкова домашни помощници.

Повечето места са в Центровете за семейно настаняване на Община Стара Загора, където живеят децата, изведени от социалните домове. Според специалисти нямало много кандадити, заради специфичните потребности на децата.

Недостиг на кадри има и на частния пазар. Повечето от  майките бързат да се върнат на работа и предпочитат да си наемат гледачка и домашна помощница, обясняват експертите.

 „Майчинството, което е недостатъчно за отглеждане на дете, ме принуждава да се върна на работа. Освен това много от младите жени като мен, искат да продължат кариерата си и да се развиват“, споделя майка от Града на липите. Имало обаче голямо търсене, защото липсвали квалифицирани кадри. Обикновено за детегледачки се наемали бивши медицински сестри, за бебетата, или пенсионирани учителки за по-големите деца. Тарифата започвала от 300-400 до 600-800 лв. месечно. Въпреки сериозните възнаграждения нямало достатъчно предлагане на пазара.

Същото важи и за домашните помощници. Освен от делови дами, които нямат време за къщна работа, те били много търсени и от самотно живеещи бизнесмени или командировани у нас чужденци. От 50 лв.за еднократно почистване до 200-300 лв. месечно взависимост от площта и честотата на посещенията върви заплащането на домашните помощници. Ако в договорката влиза и пране, гладене и  готвене, цената се вдига.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама