Меглена Кунева: Предстои криза на съдебната система

13:31, 12 юли 15 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Предстои още по-сериозна криза на съдебната система в България, ако не се стигне до разбирателство за съдебната реформа. Предупреждението е на вицепремиерът Меглена Кунева. В предаването „Неделя 150“ Кунева напомни, че именно съдебната система, корупцията и липсата на кадри отблъскват чуждестранните инвеститори, от които икономиката на страната ни се нуждае спешно.

„Трябва да се осъществи една истинска борба с корупцията, а това може да стане само с работеща и справедлива съдебна система. Не бива никоя политическа сила да си затваря очите пред това“, категорична е Кунева.

Вицепремиерът обяви, че не е съгласна с критиките на лидера на ДПС Лютви Местан и обясни, че отлагането на промените след местните избори ще бъде много лош знак.

„Реформаторският блок направи необходимото, за да стане това национална кауза. Партиите в парламента гласуваха, че подкрепят стратегията за съдебна реформа, нека сега не се отмятат“, каза тя. „Нека след като сме се разбрали за посоката на съдебната реформа, през гласуването на стратегията от Народното събрание, да не се връщаме назад и да си изпълняваме ангажиментите“.

Темата за присъдиняването на България към Шенген ще бъде акцент в програмата на Кунева и правосъдния министър Христо Иванов в понеделник. Двамата заминават на работно посещение в Холандия. Кунева изрази сигурността си, че страната ни е готова за влизане в зоната и европейските партньори трябва да отчетат отговорното поведение на България като европейски член.

„България взима нелеки решения, включително и в икономически план - както за енергийната си политика, така и по-отношение на санкциите, защото е солидарен и отговорен партньор в съюза. И когато сме приветствани за тези си решения, трябва да има реципрочно отношение“, каза вицепремиерът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама