Георги Първанов призова за оттегляне на законопроекта за съдебната власт

13:35, 12 юли 15 / Политика 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на АБВ Георги Първанов призова за оттегляне на настоящия законопроект за съдебната власт, тъй като според него направените предложения за промени в Конституцията на този етап са "ненужни, неработещи и даже в определена степен вредни".

„Ние твърдим, че  екипът на министъра (Христо Иванов – бел.ред.) и политическата сила – така нареченият Реформаторски блок, който стои зад него, очевидно не са си свършили работата добре“, посочи Първанов на пресконференция в Русе. 

Бившият президент коментира, че намира за разумни призивите тази реформа да се поеме от министър-председателя, по-точно той да поеме политическата отговорност, а не да прави предложенията в чисто професионален план, той да води консултациите, или да се водят от негово име, за да се случи нещо разумно. 

„Но за да има резултат, ако изобщо се прави конституционна реформа, то този проект, който е в момента, трябва да бъде изтеглен, защото няма друга процедура. Няма как, след като е минал през правна комисия и отива в пленарната зала, да се направят корекциите“, заяви Първанов. 

Той уточни, че АБВ са готови за диалог и искат да обсъдят техните предложения за съдебна реформа. 

„Който иска сближение на позициите – моля – ние сме отворени за диалог. Аз и АБВ сме последователни и от шест месеца говорим за тези реформи, но никой не дойде да ни попита и да обсъдим нашия проект“, отбеляза Първанов. 

Коментирайки предстоящите местни избори, лидерът на АБВ каза, че очаква отново да има покупко-продажба на гласове, корпоративен вот и  впрягане на структурите на властта. 

Първанов посочи, че движението АБВ би работило с партии от левицата и центъра, там където се налага, но в повечето случаи ще се яви със самостоятелни кандидати. „Изборите, макар и местни, са една добра възможност да защитим своя образ и това, което развиваме в последните години“, каза той. 

Първанов не изключи и взаимодействие с партиите в дясно от центъра по места, но това ще бъде по изключение и само там, където наистина се налага, в името на доброто бъдеще на съответната община. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама