В село Одринци възстановиха Събора на градинарите

15:10, 12 юли 15 25 485 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След дългогодишно прекъсване, в село Одринци, община Добричка, бе възстановен Съборът на градинарите. В миналото на Павльовден по стар стил всички спирали работа и давали курбан за здраве и берекет.

В навечерието на празника на св. Павел по стар стил - 13 юли, градинарите от селото се събраха, за да измолят берекет чрез празничен водосвет.

В Одринци живеят общо около 300 души и за много от тях зеленчукопроизводството е основно препитание.

Градинарството се развило в селото преди повече от век. Дошли хора от различни места в страната - Троянско, Великотърновско. Заселили се цели родове. Избрали Одринци, защото водата е на плитко,  тя е нужна за градините, споделят Жельо Захариев и Цветан Иванов, които са сред доайените в зеленчукопроизводството в селото.

Градинарите в Одринци предлагат всичко - от магданоз и копър, до салати, тиквички, домати, краставици, моркови, зеле. Сами отглеждат разсада, който след това засаждат в оранжериите и градините си. Продават продукцията си на пазара в Добрич и от дворовете си, защото прекупвачите им дават изключително ниски цени.

Част от дворовете в селото продължават да са неизползваеми, след изпускането на язовир Одринци в началото на февруари тази година. Според кмета Димитър Минев, проблемът ще бъде решен с направата на корекция на дерето на реката. Първият етап вече е завършен и се работи по втория. Тече процедура по отчуждаване на земи, които са в непосредствена близост до коритото на реката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама