Младежкото ДПС сезира ЕП за майчиния език

16:08, 12 юли 15 / Политика 25 650 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатът в Европейския парламент и председател на младежката организация на ДПС Илхан Кючюк ще сезира евродепутатите за забраната за използване на език, различен от официалния, по време на предизборни кампании, съобщиха от пресцентъра на партията.

Вчера, по време на заседание на Националния съвет на МДПС, той е представил петицията. Младите партийци са си поставили за цел събирането на 23 000 подписа, колкото са и членовете на младежката организация, като първите 132 са вече факт.

Пред тях Кючюк заяви, че ограничението е в разрез на “основните стълбове, на които се крепи Европейският съюз, а именно зачитане на културното и езиково многообразие”.

Въвеждането на възможността за използване на майчиния език по време на предизборни кампании е отдавнашна тема за ДПС. Председателят на партията Лютви Местан бе глобен два пъти заради употреба на език, различен от официалния, по време на предишната кампания.

Наскоро депутатът от БСП Георги Кадиев се опита да прокара подобна поправка в Изборния кодекс, което му докара гнева на неговите съпартийци и той бе на ръба на изключването от парламентарната група. Тогава “червеният бунтар” посочи, че именно тази тема е станала “дъвка” за ДПС, с която партията мобилизира електората си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама