Протестиращи внасят сигнал срещу Цацаров във ВСС

17:49, 12 юли 15 / Политика 25 655 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Протестиращи граждани обмислят да внесат сигнал във Висшия съдебен съвет (ВСС) срещу главния прокурор Сотир Цацаров, съобщи пред София Topnovini.bg организаторът на протеста срещу обвинител №1 Георги Илиев. “Ако той не откликне сам и не си подаде оставката, това е единственият начин, който виждаме. Единственият начин главният прокурор в тази държава да бъде сменен, е ВСС да предложи това на президента”, разясни той. И допълни, че Съвета е длъжен да разгледа сигнала, който ще бъде добре обоснован.

Във вторник пред Съдебната палата граждани ще се съберат на протест, за да поискат оставката на Цацаров. Причините за това са игнорирането на изнесените в медиите свидетелства за източването на “Корпоративна търговска банка” АД години преди фалита, прекратяването на разследваният срещу Делян Пеевски, намеса в полза на оопредели партии - “импийчмънта” на президента, аферата “Костинброд”, умишленото протакане на разследванията срещу бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров, проверки срещу журналисти, които са изнасяли данни за неправомерни действия на Цацаров, игнориране на данни за съмнително обогатяване на Николай Бареков и Моника Станишева, както и заради съмнително забогатяване на самия прокурор, когато е бил съдия в Пловдив, проверката в Министерството на правосъдието и много други, пише на страницата на събитието в социалната мрежа Facebook, където то се организира.

“Събираме се и в подкрепа на правосъдната реформа, която трябва да се случи. И тя дори трябва да е по-радикална от предложенията на министър Христо Иванов”, каза Илиев и даде пример: трябва да бъде отнето записаното в Конституцията право на главния прокурор да дава методически указания на всички останали прокурори. “Това означава, че той има право еднолично да им заповядва какво да правят - и така няма нито един прокурор в държавата, който да може да го обвини, защото Цацаров може да им отнеме делото. Това го прави необвиним”, смята Илиев.

Запитан как очаква ВСС да реагира на сигнала, той посочи, че го правят независимо от личностите в Съвета. “Както не ни пречеше да внесем и сигнал срещу Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков при Цацаров, сега не ни пречи - независимо, че те тогава бяха на власт”. И припомни, че ВСС е длъжен да разгледа сигнала.

”Ние сме граждани и всеки един гражданин, който работи тук и си плаща данъците, е работодател на тези хора. Те много отдавна са го забравили, мислят се за управляващи и такива, които стоят над всички и не искат да се отчитат на никого. Но в Конституцията ясно е записано, че суверенът е народът и трябва да има възможност всяка една личност на държавна позиция да може да бъде махана от народа директно. В Конституцията пише, че цялата власт произтича от народа и се упражнява от народа и от органите, а не или от органите. Тоест винаги трябва да има възможност народът да изрази своето мнение за дадено назначение - от президента до полицейския началник”, смята той.

В отговор на започналата медийна атака срещу протеста, Илиев отсече, че не познава Атанас Атанасов от ДСБ, както и че никога не е гласувал за нито една от партиите в Реформаторския блок.

Той допълни още, че това не е събитие на “Протестна мрежа”, макар той да е един от създателите на организацията, както и на инициатива “Правосъдие за всеки”, която покани Моника Маковей в България.

“Самият факт, че 2 500 души са заявили, че ще излязат и ще поискат оставката на най-недосегаемия, на най-страшния човек в тази държава - човекът, който може да вкара всеки един от нас в затвора по собствено желание - това вече е една огромна победа за гражданското общество. Имам приятели от “Протестна мрежа”, които само заради някакви публикации по сигнал на издателя на ПИК Недялко Недялков за финансирането на организацията, и в момента им правят разследвания от НАП и продължават да ги тормозят. И въпреки това те се записват и ще дойдат на протеста - това е огромна победа за мен. Хората започват да се преборват със страха си, което според мен е най-големият успех от цялата тази дейност от 2013 г. до момента. Тях вече не ги е страх да протестират - като искат да вземат отношение, не стоят само в кръчмата да мрънкат, а излизат на протест. Не им харесва полицейското насилие - излизат на протест. На самите полицаи не им харесва пенсионната реформа - излизат и протестират - това бе нещо немислимо само преди две години”, смята Илиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама