101-ви рожден ден отпразнува най-дълголетният социалист в Пловдив

18:01, 12 юли 15 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
101-вия си рожден ден отпразнува днес Александър Николов, социалистът с най-дълъг стаж в пловдивската организация на БСП. На празника в ресторант "Одеон" редом с най-близките на бай Сандо бе и народният представител Георги Търновалийски, който поднесе поздрави и подарък - бронзова пластика, от името на лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов.

"Приеми сърдечните пожелания на пловдивските социалисти, бъди все така енергичен и вдъхновяващ пример за нас", каза Търновалийски, връчвайки на столетника електронна членска карта.

"Питат ме как се стига до 100 години. Ами така - на 19 години ми отнеха гражданско-политическите права за 8 години, на 28 г. бях, когато отново ми ги отнеха за още двайсет години. Взеха ми ги, но сега ще ги живея", каза рожденикът с чувство за хумор за ужасните години, когато бил осъден на смърт от фашисткия режим, защото е комунист.

Столетникът си спомни бедното и трудно детството в многодетно семейство на емигранти от Вардарска Македония, върна се в чирашките години, които прекарал в Бургас и София. Едва 17- годишен, в столицата работил по 12 часа в малка сладкарска фабрика и в свободното време четял. Романът "Спартак" силно го впечатлил и оставил трайни следи у юношата.

По това време попаднал и на няколко беседи, организирани от профсъюзите. Окончателно възприел комунистическите идеи, когато започнал Лайпцигският процес. "В деня, когато трябваше да излезе книжка с речта на Георги Димитров, отидох по тъмно на вестникарската бутка, за да си я купя. След като я взех, не бях се отдалечил и 20 метра, когато жандармерията затвори бутката за вестници и конфискува всички книжки с речта на Димитров, но аз вече я имах и бързо се отдалечих", върна лента назад бай Сандо.

Първо станал комсомолец и после член на комунистическата партия. Мъченията и побоищата в затворите не сломили вярата му в идеалите, но не може да прости зверствата на монархофашизма, осъдил на смърт и изпълнил политическите присъди на 19 негови съратници.

"През целия си живот съм живял с думите на Ботев, Смирненски и Вапцаров", каза бай Сандо и нарече техните творби словесни паметници. После рецитира талантливо и страстно на гостите си Ботевата "Молитва" и "Червените ескадрони" на Христо Смирненски.

"Обществото се развива по определени закони, но партията ще я има, защото няма друг, който да защити хората, които са оставени немощни", убеден е 101-годишният бай Сандо.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама