Румен Овчаров: Българският бизнес е с най-голяма енергоемкост от целия ЕС

20:13, 12 юли 15 / Политика 25 490 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският бизнес е с най-голяма енергоемкост в Целия ЕС, като повечето конкуренти на родните компании достигат с пъти по-висока ефективност. Това заяви в ефира на bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров. И посочи, че у нас цените на тока за бизнеса с около 50% от средните за Съюза.

Той посочи, че колкото по-късно се стигне до поскъпване на тока, толкова по-невъзвратими ще са загубите. „Докато продължаваме да робуваме на тезата, че цената на електроенергията е социалната категория, а не икономическа, ще се получава така”, отбеляза Овчаров. Според него не е нормално всички производители на свободния пазар да са освободени от такса „Задължение към обществото” и тя да се поема от обикновените потребители.

По думите му премиерът вече е наясно, че не може да се „мърда” с цените на електроенергията и всячески се опитва да прехвърли вината другаде – например на КЕВР, който хем е независим регулатор, хем стана обект на политически натиск в края на миналия месец. “Дупката в НЕК не е значителна, тя е неспасяема. НЕК има годишни приходи около 3 млрд., дупката беше 3 млрд. преди две години и половина, сега вече е над 4 млрд.”, допълни той.

„Аз напоследък използвам едно сравнение между популизма в политиката и алкохола в бита – в малки количества и двете са полезни. Когато прекалиш следва тежък махмурлук, когато продължаваш да правиш това, то се превръща в хронично пиянство”, заключи Румен Овчаров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама