Решението за тока намалило дългросрочните купувачи от АЕЦ “Козлодуй”

20:58, 12 юли 15 25 430 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отлагането с месец на новите цени на електроенергията е довело до отлив на дългосрочния интерес на клиенти, купуващи ток от държавната ядрена централа на свободния пазар. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на АЕЦ “Козлодуй” Димитър Ангелов в ефира на БНР.

Той потвърди и прогнозата на председателя на КЕВР Иван Иванов, че отлагането ще влоши състоянието на НЕК и допълни, че компанията вече е увеличила размера на забавените плащания към ядрената централа. "НЕК обикновено ни дължи около 130-140 милиона, като те в последно време, за съжаление, в последния месец са малко повече, тъй като възможностите на НЕК, а и на всички в тази регулаторна, да го кажем, криза в сектор "Електроенергетика“, която създаде напрежение, създаде тежки условия за всички, които участват в процеса", посочи Димитър Ангелов.

"Ние загубихме дългосрочни реализации. Никой не иска да търгува за по-дълги периоди. Всеки гледаше да участва само за ден напред или в 2-3 напред, тъй като няма представа какво ще стане, какви ще бъдат условията в по-дълъг период", обясни той. "В тези условия, отчитайки и гръцката криза, която също се отрази в някаква степен на продажбите на електроенергия - създаде явно проблеми на НЕК и той сега се разплаща в последния месец по-зле с нас", допълни Ангелов.

По думите му вноската от 40 млн. лв., които АЕЦ "Козлодуй" трябва да направи в следващите месеци в бъдещия фонд "Сигурност на електроенергийната система", ще бъде осигурена чрез оптимизация на работата на дружеството.  

В същото време обаче той призна, че това 5-процентно отчисление от приходите от месечните продажби на ток, което ще е задължително за всички производители на енергия, ще бъде калкулирано от конвенционалните централи в цените на свободния пазар и в крайна сметка пак потребителите ще са крайните платци на сумите. Същото обаче не може да се каже за възобновяемите централи, чиито цени са фиксирани и няма къде да начислят този допълнителен разход.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама