Съюзът на юристите ще представи предложението си за реформа в прокуратурата

08:00, 14 юли 15 / Политика 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на юристите в България ще представи третото издание на Индекс за реформа в прокуратурата в България – 2013 г. (ИРП). Резултатите от изследването, ще бъдат изложени от доц. д-р Тодор Коларов, водещ експерт при изготвянето на третото издание на Индекса. Те oчертават напредъка и слабостите в областта на реформата в прокуратурата.

Поканени за участие и изразяване на становище по резултатите са главният прокурор Сотир Цацаров, заместници му, членове на Висшия съдебен съвет (ВАС), представители на следствените служби и на разследващите полицаи, а също така и прокурори от цялата страна. Министерство на правосъдието и неправителствени организации също са поканени на събитието.

През 2006 г. за първи път беше издаден ИРП, като настоящето издание обхваща периода от 2011 до 2014 г. включително. Правният анализ покрива всички законови и подзаконови промени свързани с осъществяване на наказателната политика в страната до юни 2013 година.

ИРП е изготвен по методология на Американска асоциация на юристите инициатива за върховенството на правото (ABA ROLI) и почива на международни принципи и стандарти. В 28 фактора са анализирани широк кръг от въпроси, свързани с подбора на кадри, процедурите за назначаване, образование и обучение, бюджет и възнаграждения, гаранции срещу неправомерни външни влияния, прозрачност на процеса, правила за професионална етика и др.

Индексът представлява обективни анализ и оценка на основните елементи на реформата в прокуратурата за посочения период, като същевременно маркира и проблемните моменти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама