Сотир Цацаров: Няма да подам оставка

08:22, 14 юли 15 / Политика 25 884 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Няма да подам оставка“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред БТВ. „Няма да отида при протестиращите. Ако тези хора считат, че могат да се реализират като протестират пред съдебната палата за оставката ми, трябва да знаят, че оставка не се постига по този начин и тя няма да бъде постигната по този начин“. Така обвинител № 1 коментира предстоящия протест, с който отново ще бъде поискана оствката на главния прокурор.

"Същите хора, които ще се съберат довечера, или може би част същите хора, или може би 20 от същите хора, са онези които протестираха и когато прокуратурата започна проверка по сигнал на медия, касаеща имущественото състояние и доходите на „Протестна мрежа“. Установи се, че няма нарушения и всичко това затихна. Какво искат да ми кажат сега? Че се проверява Министерство на правосъдието по сигнал", попита той.

Проверката за корупция в Министерството на правосъдието, която прокуратурата започна след публикация във в. „Труд“, не е насочена към усилията на правосъдния министър Христо Иванов за промени в съдебната система, заяви Цацаров.

„Не водя война с прокурорски проверки. Когато имам да казвам нещо, го правя публично. Една проверка трябва да премине и през снемане на обяснения на главния редактор на вестника, публикувал информацията. Добре би било хората които довечера ще протестират да се обединят около списък на лицата които не могат да бъдат проверявани“, каза главният прокурор.

„Защо си мислите, че ВСС се бори за оцеляване и смисълът на живота ми е да оцелея като главен прокурор?“, попита Цацаров. Той заяви, че не съдебната система не може да бъде променена с лозунги и празни приказки.

„Не приемам популисткия подход към понятието „съдебната реформа“. Това, което не приемам е липсата на елементарно практическо виждане за това, което трябва да се направи. Тази съдебна реформа е като перманентната революция, правим я от 25 години. Сега се държем все едно не я е имала стратегията на министър Маргарита Попова“, каза главният прокурор.

Цацаров коментира и изказване на лидера на ДСБ Радан Кънев, че позицията на главния прокурор за съдебната реформа е колеблива.

„Аз никога не съм заемал колеблива позиция.Това, че на Радан Кънев му харесва какво пише в определени издания, не е мой проблем.Може би издаваните от г-н Прокопиев се харесват на Кънев. Ако това е чертата, аз не съм върху нея. Кънев знае, че не съм нито под чертата, нито на неговата страна. Аз съм от другата страна на тази черта“, отговори Цацаров.

„Не желая политически популизъм, искам прагматизъм. Ако не са способни на това, аз няма какво да правя на масата за преговори. Политическият популизъм не е моята маса. Не можеш да вдигнеш знамето на съдебната реформа, в което ти всъщност не обясняваш какво правиш“, заяви Цацаров. Той добави, че разбирането, че промените в Конституцията са ключът за решаването на проблемите в съдебната система не е вярно.

„Това е такава лъжовна мантра, която човекът, който вие пуснахте преди малко, беше издигната до положение, че едва ли не ще реши здравните, икономическите и социалните проблеми, е отвратителен популизъм“, каза главният прокурор.

"Отдавна ми е омръзнало твърдението, че Делян Пеевски е Цацаров, а Цацаров е Делян Пеевски", каза главният прокурор, в коментар на снимка от социалните мрежи, която събира в едно лице негови черти и такива на депутата от ДПС. По повод фалитът на КТБ, Цацаров каза, че не отрича правото на Цветан Василев да говори, но редица доказателства отхвърлят неговото твърдение, че банката си е била в перфектно състояние, а после се е сринала след атака. Главният прокурор се ангажира да няма нито едно скрито име в съдебното производство за банката.

Според нето въпросът за възхода на КТБ и липсата на контрол, трябва да се зададе на всички политически групи и коалиции, които са създали тази банка от 2001 година до срива и са допуснали тя да ги управлява. "В моя мандат делото ще стигне до съд и няма да се прикрие нищо от това, което е установено", подчерта Цацаров. 

Сотир Цацаров каза още, че не е смисълът на живота му да бъде главен прокурор. Попитан, дали съжалява, че е поел поста, то обяви, че ще отговори, когато се оттегля. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама