Д-р Йорданов: МБАЛ – Добрич няма задължения

08:50, 14 юли 15 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Ситуацията е критична, но към доставчици на лекарства и консумативи нямаме задължения” – това коментира изпълнителния директор на МБАЛ-Добрич д-р Трифон Йорданов по повод публикацията във вестник „Капитал”, че болницата в Добрич е в списъка на здравните заведения за оздравяване.

През последните три години, а и през двата месеца, откакто той е начело на лечебното заведение, няма влошаване на икономическите показатели на МБАЛ-Добрич. Има неизплатени от НЗОК 280 000 лева за извършена дейност през изминалите три месеца.  Освен това, за болницата са необходими капиталови разходи, а такива в капиталовата програма на здравното министерство не са предвидени. Д-р Йорданов се надява, че министерството ще преразгледа решението си. Болницата има огромна нужда от закупуване на нови апарати за хемодиализа. Освен това, рентгеновата тръба за скенера е с изчерпан лимит и ресурс. Има констативен протокол, че трябва в краткосрочен план да се спре, с което и скенерът ще излезе от строя, което ще наруши цялостната работа на болницата. 

За оздравителна програма може да се говори дотолкова, че да не се допусне просрочие, каза д-р Йорданов. Той е категоричен, че към момента болницата не е „на червено“. Ако обаче не се изплатят средствата от НЗОК и не се осигурят капиталови разходи, ще има проблеми.

Д-р Йорданов е изпратил писмо до НЗОК и с искане да се преразгледат лимитите за болницата за следващите месеци. Той се позовава и на това, че две от болниците в областта – в Ген. Тошево и Тервел, са прекратили дейността си, а другите две – в Балчик и Каварна не разполагат с необходимия кадрови ресурс. В същото време през летните месеци броят на обслужваните пациенти много се увеличава и има опасност хората да бъдат лишени от спешна и неотложна помощ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама