Старозагорец пита съда подслушват ли телефона му

08:57, 14 юли 15 25 324 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 

Старозагорец е поискал от председателя на Окръжен съд Стара Загора да му бъде издадена служебна бележка, дали е подслушван мобилния му телефон и кога. В писмо председателят на съда го е уведомил,  че не е в компетентността на Окръжния съд да издаде искания документ. 

Заради отказа на магистрата да му предостави такива данни той е подал жалба в Административния съд в Стара Загора. В нея пише, че отказът да бъде издаден исканият документ, е незаконосъобразен и не отговаря на добрите нрави. 

Според административните съдии обаче в случая информацията, за която е поискано издаването на служебна бележка се регулира от Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), в който е установена забрана за разгласяване факти и сведения за СРС, както и на събраните чрез тези способи данни.

В този смисъл Председателят на Окръжен съд  Стара Загора не само че не е имал задължение да издаде служебна бележка, но не е имал и такова право заради изричната законова забрана за разгласяването на информация за използване на СРС.

Затова и Административния съд оставя без разглеждане жалбата и прекратява производството по делото. Определението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.                   

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама