Център "Амалипе" изпрати отворено писмо по повод предстоящото събаряне на къщи в Гърмен

09:09, 14 юли 15 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Отворено писмо по повод предстоящото събаряне на къщи в квартал Кремиковци, Гърмен разпрати Центърът за междуетнически диалог и толерантност до президента и вицепрезидента на Република България, вицепремиера и министър на труда и социалната политика вицепремиера по европейските фондове Томислав Дончев, министъра на регионалното развитие и благоустройството, председателя на ДАЗД Ева Жечева и началника на ДНСК инж. Милка Гечева. 

Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе” и Национална мрежа за децата изразяват дълбоко безпокойство от намерението на Държавната агенция за национален и строителен контрол да разруши 124 от общо 134 къщи в квартал „Кремиковци” на с. Гърмен без да е налице алтернатива за жилищно настаняване на засегнатите семейства.

"Тази стъпка ще остави без покрив над главите над 200 деца, като ще доведе до тяхното отпадане от училище и ще ги изложи на множество допълнителни рискове, с които те не се сблъскват понастоящем! Подобно действие е недопустимо за страна и общество, избрали да бъдат част от Европейския съюз", се казва в писмото.

„Амалипе” участва на терен в социалната оценка на децата и семействата в риск в Гърмен, инициирана от Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) в периода от 2 до 5 юли. При извършеното обхождане на всички семейства стана ясно, че живеещите в квартала деца са добре обгрижвани от своите семейства и не са подложени на допълнителни рискове освен тези, които произтичат от бедността на родителите. Така например, че няма деца, които са оставени без родителски контрол, не са разпространени наркомании и тютюнопушене, подлежащите на задължително обучение деца са записани в местното СОУ „ Св.Св. Кирил и Методий“ (170 ученика) и в училището в с. Горно Дряново (32 ученика)", уточняват от Амалипе.

"В допълнение, семействата от квартал „Кремиковци”, макар и живеещи в тежка бедност и лоши жилищни условия, също не могат да бъдат определени като рискови: не са разпостранени алкохолизъм и наркомании, разводите са изключения, в жилищата се поддържа хигиена. 

Разрушаването на 124 жилища и липсата на подходяща алтернатива за жилищно настаняване ще отключи всички възможни рискови фактори. Семействата ще останат без подслон и дори елементарни битови условия.

Вероятността децата да отпаднат от училище е изключително висока, което ще ограничи до минимум шансовете им за достойна трудова и житейска реализация. Голяма е вероятността оставените без жилища семейства да се превърнат в криминализиран контингент", допълват от организацията.

"Като илюстрация на реалността от тези заплахи можем да посочим факта, че след началото на анти-ромските протести и последвалата блокада на кватал „Кремиковци” 137 деца спряха да посещават училище. При разрушаването на първите 4 къщи, петнадесет деца нощуваха на открито. В планираните за разрушаване на 13 юли две къщи, живеят още деца, включително дете с 95% инвалидност.

Предвиденото разрушаване на къщите в квартал „Кремиковци” е свързано с ясното усещане за липса на взаимодействие и дори противопоставяне между различните институции, както и за опити жителите на квартала да бъдат превърнати в жертва на политически злоупотреби.

Така например през 2011-12 г. всички къщи са получили удостоверение за търпимост от Община Гърмен, които впоследствие са били обезсилени от РДНСК без собствениците да са били известени за това. Разрушаването е съпроводено и с безпрецедентен обществен натиск и анти-ромска реторика, което оставя потърпевшите със силното чувство за несправедливост и извършена спрямо тях дискриминация.

Принудителната евикция на семейства от техните единствени жилища е не само нарушаване на поне три международни договора, по които българската държава е страна и за което България бе осъдена от три различни международни институции (Европейският съд по правата на човека, Комитета по правата на човека на ООН, Европейският комитет по социални права).

Този акт, съпроводен с поставянето в сериозен риск на стотици деца и потресаваща липса на взаимодействе между основни институции, е сериозно отстъпление от ценностите и принципите на Европейския съюз, които нашата държава и общество избраха да следват", категорични са от Центъра.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама