Десислава Атанасова: Сигналът на "Протестна мрежа" срещу Йордан Цонев е препратен на Местан

09:38, 14 юли 15 / Политика 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Всички имена, получавали кредити от КТБ, се намират в приложението към доклада. Това заяви председателят на временната парламентарна комисия за дейността на КТБ Десислава Атанасова пред БТВ. Според нея техническата част на доклада е 150 страници, а приложението около 300 страници.

„Има още 300 страници с всички кредитополучатели, въпреки че финансовото състояние на някои от тях не отговаря на изискванията да получат заема, който са взели“, коментира още Атанасова.

„Проверките са следствие на одити на 3 одиторски компании. В нашия доклад са описани кредитополучателите, които са получили кредити, те са класифицирани в различни групи. Ние сме ползвали информацията от одиторските компании, защото с това разполагаме“, допълни Атанасова.

Тя обясни още, че тази информация година и половина им била отказвана от БНБ с обяснението, че е банкова тайна.

„Информацията по отношение на одиторските доклади ни е предоставена от прокуратурата, следствие на наше писмо. Многократно отправих покана към Цветан Василев, при това не само аз. Как да го изслушаме, кажете как? Дори очаквах, докато комисията заседава да имаме някаква информация от него“, каза Атанасова.

Тя обясни, че са решили, че не е необходимо временната комисия за КТБ да се превръща в някакво риалити, с видеоконферентни връзки и др. На въпрос дали не е странно Йордан Цонев и бившият финансов министър Петър Чобанов да са част от комисията, защото са хора, участвали в процесите около Корпоративна търговска банка, Атанасова отговори, че нито тя, нито ГЕРБ може да каже кой да влиза в състава ѝ. Тя уточни, че всяка партия номинира своите представители.

По този начин сигналът на „Протестна мрежа” за конфликт на интереси между Чобанов и Цонев бил препратен на Лютви Местан, заяви още тя. На въпрос дали сега вече има отговор за това кой е виновен за краха на банката, Атанасова отговори:

„Да, имам отговор и той се съдържа в доклада. Една от отговорните институции е БНБ. Какво да очакваме от такава институция, чийто гуверньор го видяхме във видеоклипа „Назад, назад, моме Калино“? Как да очакваме от него отговорно отношение? През това време изглежда, че банката функционира и всичко в нея е наред“, добави Атанасова.

Тя посочи още виновници за фалита на КТБ - ДАНС и одиторската компания KPMG. Атанасова уточни, че един от ръководителите на KPMG не е отрекъл, че е пътувал с Цветан Василев по круизи.

За финал Атанасова заяви, че временната комисия за КТБ оборила твърдението, че банката е живяла благодарение на парите на държавните предприятия. Отчетите показвали, че влоговете на частни субекти са повече. Освен това било оборено твърдението на Иван Искров, че КТБ можела да бъде спасена. Депутатът от ГЕРБ каза и, че имало "други обвързаности", за да рухне КТБ.

„Това са публични неща, но остават скрити отношенията, има други обвързаности. През 2014 има няколко сигнала на ДАНС, но забележете в доклада от 2013, онзи доклад, който Орешарски не е смятал да внесе, няма и дума за банката, няма и дума за протестите. Представяте ли си?“

Тя завърши с това, че докладът за КТБ показва ситуацията като факти и данни, каквито временната комисия за банката ги е получила и че доказва, че комисията е работила прозрачно.

„Политическите партии могат да бъдат гарант“, добави Атанасова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама