Държавни имоти за над 3.2 млн. лв. в Шуменско чакат купувачи

09:49, 14 юли 15 25 675 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
8 имота в Шуменска област, които са частна държавна собственост от няколко години чакат купувачи, сочи справка, изготвена от Областната администрация.

Обектите са в списъка на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, тъй като областните управители могат да се разпореждат само с имоти, чиято данъчна оценка е под 10 000 лв.

“За нас е най-добре държавните имоти, които не се ползват, да се продадат. Така те ни тежат, защото сме отговорни за стопанисването и охраната им”, обясни областната управителка на Шуменска област Донка Иванова.

В съвсем скоро време тя смята да направи обиколка на обектите и да види на място какво е състоянието им.

Някои от тях са в списъка от 3-4 години. Например преписката за незастроен поземлен имот  6.793 дка  в землището на с. Сушина, местност „Балък”, община Върбица с данъчна оценка 10 401 лв. е изпратена до Агенцията по приватизация през март 2011 г. От същата година са и предложенията за продажба на два незастроени поземлени имота в Шумен на ул. Бреза №45 и№47 с данъчни оценки съответно 25 786 лв. и 33 897. За тях Агенцията обявила търгове, но те не са се провели, поради липса на предложения от кандидат-купувачи, съобщиха от областната администрация.

Бившето климатично училище, което се намира на Шуменското плато, също е в списъка от доста време, но не е пускано за продажба. Имотът заедно с построените върху него две сгради – учебен корпус на два етажа и сутеренен етаж със застроена площ 758 кв. м. и физкултурен салон - 206 кв. м., е с данъчна оценка 620 хил. лв.

Topnovini.bg припомня, че миналата есен инвеститори от Германия проявиха интерес към бившето оздравително училище с идеята да го превърнат в Старчески дом за германски пенсионери. Досега обаче няма официално заявено инвестиционно намерение.

В списъка има две нови предложения, изпратени до Агенцията по приватизация през миналата година, за продажбата им от месеци върви кореспонденция между агенцията и областната управа.

Единият имот, който е и с най-високата данъчна оценка в списъка - 2.4 млн. лв. е

бившата сграда на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор в кв. Дивдядово. Тя е с 9 697 кв. метра площ заедно с построените на терена 7 сгради. Преписката за продажбата й е от 19 август 2014 г.

Другият обект е двуетажна сграда на “Електронно - съобщителни мрежи”в с. Хан Крум, там две от помещенията се ползват от пощата и БТК, а целият втори етаж е държавна собственост и под управлението на Областния управител. Общата площ е 4 255 кв. метра с данъчна оценка от 35 700 лв.

През годините други имоти пък са отпадали от списъка за продажба, защото вече не са държавни, обясни Светла Стоева от отдел “Държавна собственост” на областната администрация. Така например бивш почивен дом във Върбица, който трябвало да се продава, е прехвърлен на община Върбица с решение на Министерския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама