ЦИК ще бори сложността на вота наесен с видеоклип и повече тъмни стаички

10:47, 14 юли 15 / Политика 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Повече тъмни стаички на изборите през есента и специален видеоклип за Секционните избирателни комисии (СИК) как да попълват протоколите – това са част от идеите, които в Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обсъждат във връзка с вота на 25 октомври. Това заяви пред София Topnovini.bg говорителят на комисията Камелия Нейкова, като уточни, че темата все още не е обсъждана, тъй като членовете на комисията продължават обиколките си в страната по разяснителната кампания за граждани и организации, свързани с изборния процес.

Тя не е съгласна с твърденията, че предстоят най-сложните избори в историята ни и припомни вота през 2011 г., когато освен на местни избори, се гласуваше и за президент.

За 25 октомври трудности ще създаде и фактът, че се очаква да бъде насрочен референдумът с трите въпроса, предложени от президента Росен Плевнелиев. Забавяне на изборния процес се очаква и от факта, че за първи път за местни избори има преференция. Освен това ще се гласува отново за районни кметове, където има такива, а градоначалник ще се избира и в населени места с над 100 жители. На предишния вот прагът беше 350 жители.

Председателят на ЦИК Ивилина Алексиева преди време предупреди, че ще има забавяне в отчитането на резултатите. От комисията обаче уверяват, че ще се спазят законовите срокове за обявяването им.

Според Нейкова общинските администрации сами ще могат да преценят дали е необходимо да имат повече тъмни стаички в съответните избирателни секции – в зависимост от броя на гласоподавателите.

За пореден път на страницата си ЦИК ще публикува и видеоклип, който да улесни секционните комисии при попълването на протоколите. Вероятно ще се предвидят и конкретни мерки в обучението на СИК от съответните общински комисии, когато обаче съставите им бъдат ясни, уточни още Нейкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама