ДПС бойкотира избора на управител на БНБ

11:21, 14 юли 15 / Политика 25 279 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
ДПС бойкотира избора на управител на Българска народна банка, предаде репортер на София Topnovini.bg. 

Това се случи, след като не бе прието предложението на лидера на Движението за права и свободи Лютви Местан, който обяви от трибуната на Народното събрание, че парламентарната група на партията няма да подкрепи кандидата за управител на Българска народна банка, който не съобщи имената на своите подуправители при представянето си. Изказването на Местан дойде по време на извънредното заседание на парламента, на което ще бъдат изслушани четиримата кандидати за поста, а след това и гласувани техните кандидатури.

При първото гласуване на предложението 179 народни представители отхвърлиха идеята на ДПС, като 85 гласуваха „за“, 34 „против“, а 60 се въздържаха.

Лидерът на ДПС посочи, че изборът на управител на БНБ е важен за държавата.

„Всички имаме съзнание, че по тези теми трябва да положим усилия да бъдем надпартийни“, каза Местан.

Според него като част от мотивацията за подкрепа или неподкрепа трябва да се вземе предвид в какъв екип от подуправители ще управлява новоизбраният шеф на БНБ в следващия мандат.

Предвид факта, че единствено управителя може да ги номинира, то екипът следвало да бъде важен ориентир за парламентарните групи кой да бъде и кой да не бъде подкрепен.

„Отговорно заявявам, че в противен случай ПГ на ДПС няма да подкрепи нито един кандидат, който няма доблестта да обяви и екипа подуправител, с който възнамерява да изпълнява пълномощията си“, предупреди Лютви Местан, а по-късно и изпълни заканата си.

След прегласуването цялата група на ДПС напусна демонстративно залата. На него гласуваха 186 народни представители – 91 „за“, 40 „против“ и 55 „въздържал се“.

„Нали поехте ангажимент, че ще управляваме прозрачно? Какво по-прозрачно от това управителите да посочат с кого ще работят. Дискредитирате избора в зародиш. Създавате впечатление за договорки, които не искате да бъдат осветени преди избора на управител“, каза Местан.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама