Реалното саниране на сградите в Шумен ще стартира догодина

11:21, 14 юли 15 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Физическото изпълнение на дейностите по саниране на многофамилните блокове по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради ще стартира през следващата година. Това обясни на пресконференция днес главният експерт в отдел „Европейски фондове и програми” на община Шумен Данаил Данчев.

Това е така, защото след подаването на заявленията от собствениците се възлагат три последователни обществени поръчки, които във времето продължават средно по три месеца.

“Девет месеца е най-краткият срок от подаването на заявлението от Сдруженията за етажна собственост до започване на реалните действия по саниране. С оглед на това, че ще навлезем в зимен период и няма кака да се извършват подобни дейности, ще се наложи те да започнат през следващата година”, обясни Данаил Данчев.

Данчев допълни, че интересът към санирането на сгради по Националната програма в Шумен е намалял значително.

До момента в Шумен са подадени 19 заявления за саниране на блокове, 18 са сключените тристранни договори с Българската банка за развитие.

Това обхваща 1274 апартамента, в които живеят 5150 човека или това са 120 хил. кв. м разгъната площ.

В страната са подадени 1236 заявления и са сключени 1070 договора, направи съпоставка Данчев.

Той допълни, че още 3 сдружения в Шумен са в процес на подготовка на документите и до края на следващата седмица вероятно ще подадат заявления за саниране на блоковете им.

Първата обществена поръчка за обследване, която обяви Община Шумен, в момента се обжалва от фирмата, класирана на второ място. Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ е образувала производство по жалбата и се очаква да излезе с решение до месец.

Поръчката е била спечелена от фирма "Ес Ес Консулт" ЕООД по критерий най-ниска цена. Обжалването е от страна на "Евиданс инженеринг" ЕООД.

Тази фирма пък е спечелила обявената втора процедура за обследване, в която са включени 3 жилищни блока.

Третата процедура, обявена от Общината, е в етап на оценка на офертите на фирмите. Тук има 4 участници, като в поръчката са включени 2 сгради. 2 от фирмите са подали оферта с 20% по-ниска от средната и затова комисията е поискала обосновка за формиране на цената. По отворените ценови оферти засега най-ниска цена е предложила отново "Евиданс инженеринг" ЕООД.  

“Когато фирмата даде обосновка на цената и комисията я приеме, ще стане ясно дали отново тя ще спечели обществената поръчка за обследване на двете сгради”, обясни Данчев.

Данчев допълни, че при подаване на трите нови заявления от страна на Сдруженията ще бъде обявена четвъртата обществена поръчка за обследване.

Общинският експерт допълни, че въведените облекчения за кандидатстване не са сработили досега в Шумен.

Първото от тях е, че за саниране по Националната програма могат да кандидатстват две съседни секции на един блок - в Шумен няма подобен случай.

Второто е, че може да се кандидатства при съгласие на 95% от собствениците. “Реално това не е така, защото останалите 5%, които в повечето случаи са един апартамент, не може да не останат санирани. Така Общината поема функциите на медиатор и се налага да убеждава несъгласните собственици на апартаменти, че санирането е необходимо и полезно за тях”, заяви Данчев.

Такова убеждаване се е налагало в два от случаите, в които Сдружения са искали да подадат заявления.

Данчев допълни, че средства за саниране на жилища ще има и в новата програма “Региони в растеж”.

Той допълни, че до края на месеца се очакват разяснения за условията.

“Тук условията за кандидатстване ще са доста по-облекчени. Право да подават заявления ще имат живущите в 6 апартамента, например. Ще се санират сгради, строени преди 1998 година и като цяло ще има по-малко ограничения”, каза още Данаил Данчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама