Шабленци искат да спре кошмарът от преминаващите край домовете им тежки автомобили

11:53, 14 юли 15 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Живеещите по улица „Нефтяник“ в Шабла организираха подписка срещу тежкотоварните автомобили, които целогодишно и неконтролирано минават край домовете им с висока скорост и при постоянен грохот. Те настояват за осигуряване безопасността и отклоняване движението на товарни машини и ремаркета от улицата. Подписката е подкрепена от 64 шабленци, които настояват кошмарът, в който живеят денонощно и целогодишно, да бъде прекратен.

Калина Панева, която е една от потърпевшите, коментира, че казусът е много отдавнашен, сега обаче отново е актуален заради извършващия се ремонт на естакадата, тъй като тежките машини минават по улицата. По „Нефтяник“, освен това, преминава трафикът към къмпинга, Тузлата, правителствената резиденция и почивните бази наоколо, фара на Шабла, селищно образование Кария, рибарско селище, „Нефт и газ“, както и техника на земеделски производители, сподели тя.

Според потърпевши, силните вибрации бавно, но сигурно  рушат и домовете им. Къщи, които са били основно ремонтирани, само след година са съсипани от непрестанното друсане на камионите. Имало е случаи на блъсната паркирана кола по улицата и разрушена оградата.

Жителите на „Нефтяник“ искат движението на товарни камиони и ремаркета да се отклони от тяхната улица, да се осигури непрекъснат контрол върху автомобилния трафик и скоростта на движение, да се актуализира и поднови пътната маркировка и да се контролира паркирането на автомобили по тротоарите.

На заседание на Общинския съвет в Шабла на 29 юни въпросът е разгледан, като в отговора до гражданската инициатива се казва, че улица „Нефтяник“ е част от републиканската, а не от общинската пътна мрежа. Като такава, същата не се намира под ръководството и управлението на община Шабла. Отправените четири изисквания от местната гражданска инициатива са изпратени на компетентните органи.

В отговор до Topnovini.bg от областния управител д-р Маргарита Новоселска се казва, че са проведени разговори с Иван Светославов – началник отдел „Инвестиционно ремонтни дейности“  към Областно пътно управление и Жулиян Минев – началник сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР, в резултат на които се е наложило становището, че исканото отклоняване не може да бъде изпълнено, поради липса на алтернативен пътен обход. До директора на  ОПУ е изпратено писмо с искане да бъдат обсъдени и изпълнени други дейности от страна на управлението – за поставяне на изкуствени неравности, ограничителни знаци или съответната маркировка, които да предотвратяват възникването на пътно-транспортни произшествия по въпросния пътен участък и избягването на инциденти, застрашаващи живота и здравето на гражданите.

Според потърпевшите, кардинално решение на проблема е обходен път южно от Шабла, който извежда трафика извън града. Такъв път имало заложен в Общия устройствен план на Шабла. Проблемът е, че този план не е приет поради екологични оценки, обясни Панева. Според нея, временното решение би било да се направи частичен ремонт на път, който да извежда трафика до база"Зърнени храни", макар той пак отчасти да минава през улицата.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама