Предложиха в Русе решения на проблема с наводненията в България и Румъния

12:32, 14 юли 15 25 276 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Развитието на логистична инфраструктура и съвместни действия през границата са част от целите, които ще бъдат постигнати при реализацията на проект, посветен на подобряване на действията при извънредни ситуации в трансграничния регион на България и Румъния и по-специално на риска от наводнения. Това стана ясно днес по време на информационна среща, която се проведе в Русе.

За да стане реалност горепосоченото, ще бъде въведена IT платформа за обмен на информация в реално време. Също така предстои изграждане на съвместен център за наблюдение, координация и вземане на решения в случай на наводнения или друга извънредна ситуация; закупуване на техника и съоръжения за предотвратяване и за работа при бедствия; изграждане на портал на български и румънски език, който да информира хората, какво да правят, къде да отидат, къде могат да получат помощ и т.н. в случай на наводнение.

За осигуряване на по-добра подготовка на заинтересованите страни, предстои и провеждането на обучения и семинари по темата. Информационните дейности включват още изработване на клип, провеждане на интернет, радио и телевизионни кампании, издаване на брошури и постери.

В резултат се очаква предотвратяване или свеждане до минимум на риска за хората в трансграничния регион; също така на икономическите загуби; предотвратяването на епидемии и замърсяването на водните течения и подпочвените води, чрез намаляване на риска от наводнения на населените места.

Стойността на проекта е над 5 500 000 евро, като основното финансиране е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие.

Водещ партньор по проекта е Окръжен съвет Телеорман, Румъния, а останалите са Община Свищов, България; Фондация за демокрация, култура и свобода, филиал Кълъраш, Румъния и Инспекторат за извънредни ситуации, Телеорман, Румъния.

Идеята за кандидатстването с такъв проект е възникнала заради зачестилите в последното десетилетие наводнения в България и Румъния с катастрофални последици, които доведоха до човешки жертви, разрушаване на инфраструктура, лоша реколта и влошаване на околната среда. На практика през посочения период се наблюдава безпрецеднтно увеличение на размера и честотата на щетите, причинени при наводнения, са изодите на работещите по проекта. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама