Бойко Борисов плаши с уволнения кметове заради ВиК реформата (обновена)

12:45, 14 юли 15 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът Бойко Борисов заплаши с уволнения, ако реформата във ВиК сектора не се осъществи и се загубят пари по оперативните програми на Европейския съюз. Въпреки заканата си, министър-председателят добави, че към момента промените в тази сфера вървят много добре. Думите му дойдоха по време на представянето на ОП "Околна среда" 2014 - 2020 г., предаде репортер на София Topnovini.bg.  

"Изпълнението на изискванията по реформата до голяма степен зависят и от районните кметове. Този, който се съпротивлява, просто да бъде уволнен. Дали са общински, дали са държавни или частни, все тая ми е. Който не го направи, заради някакви общински игри, пари от Европейската комисия няма да получи. Тази реформа ще стане. Общините да ме чуят добре. Това ще се случи, къде с вас, къде без вас, но ще се случи", заяви Борисов. 

На форума присъстват голяма част от ръководителите във ВиК сектора. Именно заради това премиерът се обърна към тях с интересно сравнение. 

"Ако не сте си извели поука от Гърция, аз ще ви кажа нещо. Видяхте, че без реформи никой не им позволи да си разиграват коня. Това, което изисква Европейската комисия за ВиК сектора, ще стане задължително“, уточни Борисов.

По думите на регионалния министър Лиляна Павлова, ако тези реформи не се осъществят, страната ни няма да може да усвои средствата по ОП „Околна среда“.

„Този път Европейската комисия каза, че трябва да си направим реформите, за да получим парите по ОП „Околна среда“. Ние знаем в какво състояние е водопреносната мрежа в страната. Освен това знаете, че който плаща, той поръчва музиката“, каза министър Павлова.

Регионалният министър каза, че не може повече да продължаваме с инвестиции на парче и трябва да се работи на базата на регионален подход.

"Регионалният подход означава - ние имаме 28 области, за които трябва да имаме 28 водни територии. Такъв е законът. На тези територии трябва да имаме един обединен оператор. Ако не направим реформата, нито лев няма да може да се осъществи по ОП „Околна среда“, съобщи Павлова.

След острото обръщение на Борисов към общините, се намеси кметът на столицата, Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че общината има пълна готовност да започне с изпълнението на проекта за прединвестиционното проучване във ВиК сектора в София.

„Имаме подготвени и 2 нови и важни екопроекта - за изграждане на инсталация за третиране на утайки от пречиствателна станция "Кубратово" и за производство на пелети от отпадъчна биомаса. Само с пускането на метрото в София се спестявали 75 хил. тона вредни емисии във въздуха. Така столицата ни отдавна вече не била лидер в класацията на най-мръсните градове у нас.

Пускането на новия завод за отпадъци на София ще стане през септември. Така проблемът с битовите отпадъци щял да бъде решен за десетки години напред“, каза Фандъкова.

Премиерът и отговори, че няма смисъл кметовете да обясняват кой какво е направил. Борисов повтори, че е предупредил за последиците ако някой се противопостави на промените във ВиК сектора.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама