Димитър Радев е новият управител на БНБ

13:26, 14 юли 15 / Политика 25 342 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Народното събрание избра предложения от парламентарната група на ГЕРБ Димитър Радев за нов управител на БНБ, предаде репортер на София Topnovini.bg. Предложението бе гласувано от 180 народни представители, като 130 подкрепиха Радев, 16 гласуваха „против“, а 34 се въздържаха. 

Одобрението си към Радев засвидетелстваха 81 народни представители от ГЕРБ, 7 от ДСП, 22 от Реформаторския блок, само един от Патриотичния фронт, 12 души от БДЦ и шестима от АБВ. 

Гласовете против и въздържал се дойдоха от парламентарните групи на БСП, Атака и Патриотичния фронт. 

Народните представители бяха единодушни в решението си да освободят Иван Искров от поста управител на БНБ, като 174 от гласувалите 174 приеха оставката му.

„Гаранциите за моята политическа независимост са в Закона за БНБ и договора за функциониране на ЕС“, каза Димитър Радев малко преди да бъде избран. 

Финансовият експерт бе категоричен, че няма принадлежност към бившата Държавна сигурност. 

„Не знам какви са заплатите в БНБ. Получих индикация, че ще бъде по-ниска от тази, която получавах досега”, поясни Радев.

Три вида мерки ще предприеме новият гуверньор на БНБ за да не се допусне повтарянето на сценария от миналата година с КТБ. Критериите, които се прилагат, били в рамките на ЕЦБ и системата на европейските банки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама