Куршум джамия с шанс да стане паметник на културата от национално значение

13:27, 14 юли 15 / Култура 25 474 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Статутът на Куршум джамия в Карлово трябва да бъде променен от обект с местно значение в паметник на културата с национално значение във връзка с изключителната значимост на сградата. Това гласи част от протокол на експертна комисия, сформирана от Министерството на културата, в която участва и директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов.

Комисията бе съставена по искане на проф. Маргарита Ваклинова, която на пресконференция в София днес представи резултатите от първия етап на археологическите проучвания на Куршум джамия. Работата на учените бе финансово обезпечена със средства от Община Карлово.

Спасителното археологическо проучване на Куршум джамия в Карлово трябва да продължи във вътрешността на сградата до пълно разкриване на археологическите структури, както и около нея в посока изток, юг и запад, на 5 метра отстояние, се казва още в предписанието на експертната комисия.

"След приключване на археологическите проучвания Община Карлово ще кандидатства с проект за еврофинансиране за реставрация на сградата. Идеята е Куршум джамия да придобие статут на паметник на културата от национално значение", категоричен е и карловският кмет Емил Кабаиванов. Желанието на карловци е след цялостната й реставрация сградата да се превърне в значим културен институт на града.

На първия етап от проучванията на Куршум джамия са направени два контролни сондажа на сградата отвън и един в интериора, поясни проф. Ваклинова. Експертите са достигнали до останки от каменни съоръжения. "Целият район е характерен с много активна тракийска култура. В самото вакъфнаме, т.е. документа, с който се узаконява земята за построяване на джамията, се използва понятието "могила, която е в гробището на неверниците", каза още проф. Ваклинова. Откритите каменни находки говорят за това, че там е имало нещо, което отговаря на времето на траките, отбеляза тя.

Още през 70-те години на миналия век е имало предложение Куршум джамия да бъде обявена за паметник на културата от национално значение, но е придобила статут само на обект от местно значение. През 80-те години също е имало такива опити, но в края на краищата всичко спира само до частични реставрации, без да се достигне до пълно проучване на сградата с цел тя да бъде показана в пълния си блясък.

Куршум джамия е забележителна сграда, много елегантна и красива, отбеляза проф. Ваклинова. Строена е през 1485 г. и е наречена Куршум заради оловния покрив. Много малко са запазените джамии от този период, в който Османската империя е процъфтявала. Във вида, в който е сега, джамията е била обект на няколко консервационни акции. Имало е проект за използването й като музейна сграда, в чието фоайе да бъдат изложени култови паметници - християнски, мюсюлмански, еврейски, от района на Карлово.

Сградата е имала чудесна живопис, която е унищожена от времето, но архитектурно е добре запазена. Три архитектурни периода са оставили следи в Куршум джамия - освен XV век, когато е строена, присъстват още строителните традиции от края на XVII век, както и от периода на Българското възраждане.

Предстоят археологически проучвания във вътрешността на джамията, защото именно към центъра на сградата се очаква да е най-точно изразена историята на това място. Абсолютно нищо не може да бъде предприемано и никакви инвестиционни намерения не могат да бъдат реализирани, преди на такъв терен, регистриран като културно наследство, да бъде направено археологическо проучване.

Вторият етап на проучванията ще започне още тази есен, обясни проф. Ваклинова. За да може сградата да кандидатства за финансиране по европроекти, тя трябва задължително да има статут на паметник от национално значение. Карловският регион е изключително богат на находки от древността, така че Куршум джамия, превърната в музей, би могла да събере именно такива уникални артефакти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама