"Стари муцуни" са новите подуправители на БНБ

14:05, 14 юли 15 / Политика 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Първата ми задача утре сутринта ще бъде да внеса номинациите си за подуправители на БНБ. Този въпрос бе поставян многократно и ще обявя техните имена, независимо че пак ще е в нарушение на процедурата, тъй като не съм встъпил в длъжност.

Това бяха първите думи на новия управител на Българска народна банка Димитър Радев, минути след като положи клетва в Народното събрание, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Досегашните подуправители Калин Христов и Димитър Костов ще запазят постовете си. Те ще отговарят съответно за емисионното управление и банковия надзор. Новото име сред подуправителите е това на Нина Стоянова, като тя ще се заеме с банково управление.

След внасянето на номинациите утре ще има кратка церемония в БНБ, при която Радев ще поеме отговорността за управление на банката от Иван Искров. Ще последват срещи с Управителния съвет, директорите и бивши управители на централната банка.

По думите на новия шеф на БНБ следобед ще се посвети на две задачи. Ще направи инспекция на създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция и ще разпредели задачите във връзка с изпълнението на плана за действие, чийто основни елементи представи при изслушването в пленарна зала.

„БНБ ще провежда политика на открит конструктивен диалог с медиите. От страна на банката той ще се базира изцяло на критериите за прозрачност и публичност, приети от Европейската централна банка и системата на европейските банки“, убеден е Димитър Радев.

Според него цялата процедура по избор на нов управител е била отразена обективно и критично на база на факти. Медиите са внесли тази професионална дълбочина и технократски подход, който е липсвал в политическия процес.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама