Община Русе е отличена за прозрачност и откритост към гражданите и бизнеса

14:15, 14 юли 15 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, зам.-кметът на Община Русе д-р Страхил Карапчански и председател на общинска фондация „Русе – град на свободния дух“ участва в официална церемония по награждаване с приза на „Фондация за прозрачни регламенти“, съобщава пресслужбата на местната администрация. Събитието се проведе в рамките на годишния национален конкурс за прозрачност и партньорство в дейността на областните и общинските администрации за 2014 г. 

Община Русе е класирана на първо място в категорията „Най-добра практика за партньорство между общинска администрация и структури на гражданското общество за реализиране на прозрачност в дейността на администрацията“. Успехът на Община Русе в надпреварата с 15 общински кандидатури в тази категория е донесла практиката „Русе – град на свободния дух“.

Партньорството на Община Русе с Фондация „Русе – град на свободния дух“ е оценено високо като своеобразен мост между общината и представителите на неправителствения сектор, културните институции, бизнеса и гражданите. Общините в България чрез своя вот и оценителната комисия са признали ключовата роля на Фондацията като медиатор между Община Русе и структурите на гражданското общество.

Статуетката, изобразяваща фигура на целеустремен човек е връчена на д-р Карапчански от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Аспарухов. Той е изтъкнал приноса на Фондацията за извисяване свободния дух на Русе и русенци. Наградата символизира добрата воля за промяна към прозрачност и откритост в действията на администрацията, и „отваряне” на Общината към гражданите и бизнеса.

От името на кмета Пламен Стоилов, д-р Страхил Карапчански е представил партньорството на Община Русе със структурите на гражданското общество, дейността на Фондация „Русе – град на свободния дух“ и направленията, в които работи.

"Целта на наградата на „Фондация за прозрачни регламенти“ е да идентифицира и да покаже пред широката общественост, пред отговорните институции в България и ЕС добрите практики от дейността на българската администрация и положителния ефект от партньорството й с неправителствения сектор. Ангажираността на гражданското общество и активният външен мониторинг на административната дейност са едни от най-сигурните инструменти за гарантиране на ефективен контрол върху работата на администрацията", посочват още от Община Русе.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама