Деца садиха билки на брега на Марица в Пловдив (снимки)

14:21, 14 юли 15 / Любопитно 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деца садиха билки на брега на р. Марица в Пловдив по време на първата по рода си инициатива на ONE ARCHITECTURE WEEK. В събитието взеха участие 20 малки и големи градинари.

Инициативата се проведе с помощта на район "Северен" и Аграрния университет в Пловдив, както и всички останали, които дариха разсад. В следващите седмици ще има още няколко акции по засаждане, съобщиха организаторите.

"Градско градинарство" е намеса, която цели да експериментира с алтернативи за фунцкионирането и подръжката на зелените площи в града. И тъй като тази година фестивалът ONE ARCHITECTURE WEEK се концентрира върху връзката река-град, то полето на действие на тази намеса е тревна площ на северния бряг на Марица в Пловдив.

Намесата предвижда засаждането на различни билки и подправки. Растенията (лавандула, босилек, валериана, салвия, мента, мащерка и други ароматни растения) са не само красиви, но и полезни. В месеците преди фестивала ще бъдат организирани тематични работилници за деца, в които ще бъдат засегнати теми като биоразнообразие, грижа за публичното пространство, производство на храна и др.

По време на фестивала билките ще бъдат ползвани за направата на питиета за гостите и публиката на фестивала. Смисълът на намесата е да покаже как зелените площи в града могат да бъдат използвани не само за отдих, или за "успокояване на окото", но и за полезна дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама