Бойко Борисов: Как опозицията ще подкрепи съдебната реформа, когато им казваме, че са мафия

14:28, 14 юли 15 / Политика 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седмици наред заедно с правосъдния министър, Реформаторския блок и с екипите на ГЕРБ готвим съдебната реформа. Това не е реформа на Христо Иванов. Тя е на целия кабинет. Готов съм да отида пак в парламента и да поискам съдействие, защото е много важно да направим крачка напред в тази посока. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след среща, посветена на целите на ОП „Околна среда“ за новия програмен период, предаде репортер на София Topnovini.bg.

След като на срещата беше обсъдена реформата в сектор "Екология", премиерът направи ретроспекция на сагата с изготвянето на съдебната стратегия и поведението на партиите след това.

„Малко да намалят емоциите, обидите и квалификациите. Към всички се обръщам. Когато си поставяш амбициозната задача да промениш Конституцията, а не ти стига мнозинство за това, трябва да влезеш в диалог с опозицията. Когато им говориш, че са мафия, психически луди, как ще отидат да подкрепят подобна реформа“, попита премиерът.

Борисов добави, че най-глупавото е да се залага на личностни конфликти, с които да се спъне съдебната реформа. Той припомни, че когато самият той е бил под натиск, не е казал лоша дума за прокуратурата.

"Тогава не съм си позволил да кажа една лоша дума само заради организацията, наречена прокуратура. Забранил съм и по линия на съда да се говори. Моля, всички да се върнат крачка назад, да успокоят нападките. Най-важно е производството да стане по-бързо, защото много крадци остават с висящо дело и отиват да крадат пак", добави Борисов. 

Той отново подчерта, че трябва да се избере нов Висш съдебен съвет, а съдиите да се избират от съдии, без да има вмешателство. По думите му е задължително да има и съдии, които да контролират съдии. 

По отношение на предстоящия протест срещу главния прокурор Сотир Цацаров, премиерът каза, че дори не е чул, защото не гледа телевизия.

„Имам рядката привилегия да не гледам телевизия, защото съм емоционален човек и ще изригна, защото знам, че знам много повече от всички останали“, обясни премиерът.

Той добави, че го учудва поканата да присъства на някое от заседанията на Висшия съдебен съвет.

„Какво да правя аз там. Ако не отида, ще се разсърдят. Ако отида, ще се чудят какво прави премиерът на това заседание. Няма да отида“, уточни Борисов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама