Общините Смядово и Велики Преслав ще участват в интегрирания воден проект на Шумен

14:32, 14 юли 15 25 262 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общините Смядово и Велики Преслав ще участват в съвместен проект с община Шумен за изграждането на интегриран воден проект. Това е станало ясно след среща между областният управител Донка Иванова и кметовете на Шумен, Смядово, Велики Преслав.

Смядово и Велики Преслав трябва да подготвят документация и да кандидатстват пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за финансиране на проектите, с които да търсят общо финансиране.

Проектът включва довеждащ водопровод от язовир „Тича”, които минава през Смядово и Велики Преслав.

„За община Шумен има осигурено финансиране по ПУДООС и в момента върви този процес на подготовка и проектиране. Затова направихме тази среща с тримата кметове и управителя на ВиК. Те поеха този ангажимент да изготвят необходимата документация”, каза областният управител Донка Иванова.

„Трябва да подготвим документите, с които ще кандидатстваме за отпускане на средства за изготвяне на проектите”, Обясни кметът на Смядово Иванка Петрова и допълни, че проектните предложения до ПУДООС трябва да се подадат до края на август.

„Процедурата е сложна и се искат доста документи, но ни ще направим всичко възможно да успеем, защото този проект ще реши проблемите с водоснабдяването на 80% от териоторията на общината и до селата, които са в южната част”, заяви кметът.

Иванка Петрова обясни, че когато проектите са готови, те ще бъдат обединени в един общ проект, които ще даде възможност да се кандидатства за европейско финансиране.

Кметът на Велики Преслав Александър Горчев каза, че администрацията работи по актуализация на вече съществуващ проект за водопровод с инсталация за  филтрация и озонация на водата. По думите на градоначалника се предвижда и изграждане на водонапорна кула в Дрогоево, откъдето да се подава вода към както към селото, така и към Златар, Суха река, Мокреш и Миланово.

„Така ще имаме нов водопровод и съоръжения, с които се реши проблемът с водоснабдяването и в селата, разположени на изток в общината”, каза Александър Горчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама