Пладнешкият обир в "Полимери" продължава, прокуратурата бездейства

15:05, 14 юли 15 25 427 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Активи за милиарди левове на обявеното в несъстоятелност химическо предприятие "Полимери" в Девня се разпродават на безценица, като не е ясно къде отиват парите от тръжните сделки. За това алармира за пореден път президентът на "АКБ Корпорация" Николай Банев, който е представител на мажоритарните акционери в "Полимери" АД. Те ще сезират всички възможни европейски институции за продължаващото разграбване и съсипване на предприятието, което според тях се прави организирано и целенасочено.

Като главно действащо лице в схемата Банев посочи синдика Иван Балабанов, баща на общинския съветник от ГЕРБ-Варна Тодор Балабанов. В нея участие са взели магистрати от Варненския окръжен съд и адвокати от кантората на настоящия евродепутат Емил Радев, източили дружеството с космически хонорари, одобрени от съда.

Така, близо 3 години след обявяването на "Полимери" в несъстоятелност, неговата инфраструктура е тотално разсипана, а кражбата на имущество продължава, категоричен е Николай Банев. "Това е знаков случай за българския преход", коментира той и обвини прокуратурата в тотално бездействие. По думите му срещу синдика има образувано само едно досъдебно производство, което обаче е за кражба на картини от административната сграда на "Полимери". 

За сряда, 15 юли, е насрочен поредният търг с тайно наддаване, като активите, които ще бъдат изкарани на тезгяха, са оценени за 45 млн. 696 хил. 406 лева. Става въпрос за административни сгради, халета, строителни съоръжения и дори 110-киловолтова подстанция, за която НЕК дължи на "Полимери" 40 млн. лева. Според Банев обявеното за продан имущество не струва по-малко от 100 млн. лева. Като един от многото примери за разграбване на предприятието той посочи сделка, при която синдикът е продал за скрап тръбопроводи на стойност поне 66 млн. лева срещу скромната сума от 194 хил. лева.

Нито един от акционерите не е уведомен за предстоящия търг в сряда, нито какво се случва с предприятието и с неизплатените заплати на стотици служители, твърди още Николай Банев. Той попита къде отиват приходите от вземанията, при условие, че те надвишават в пъти задълженията към кредиторите. "Самият съд по несъстоятелността признава, че "Полимери" има в пъти повече активи, отколкото задължения", обоснова твърдението си Банев.

Срещу синдика на "Полимери" представители на мажоритарните акционери са подали 34 жалби до различни институции, но реакция от тях няма. Иван Балабанов е блокирал достъпа на 7 дружества до тяхното имущество, с което се разпорежда абсолютно незаконно, твърди пълномощникът на "Партнър комерс" Мария Христова. Така например активи на фирмата са разпродадени с 82 млн. лева под пазарната им цена, посочи тя. Действията на синдика Христова определи като "тежки криминални престъпления", за които законодателят е предвидил до 20 години затвор.

Според Николай Банев държавата води целенасочена кампания за унищожаването на "Полимери", като сагата започва в края на мандата на Тройната коалиция през 2009 година. Тогава, заради дълг към Електроенергийния системен оператор в размер на 33 хил. лева, срещу дружеството тръгва процедура по несъстоятелност. Преди това в рамките на 6 месеца АЕЦ "Козлодуй" вдига неколкократно цената на тока за "Полимери", а стойността на продукцията, която произвежда предприятието, пада от 6 до 10 пъти на международните пазари, посочи Банев.

Правителството на Станишев, а след това и на Бойко Борисов, отказват да отпуснат кредит на предприятието и така то започва да затъва. Единствената грешка, която вижда в себе си Николай Банев, е, че не е предприел своевременно съкращения на персонала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама