КС не взе под внимание Горанов и позволи дофинансиране на съдебната власт

15:41, 14 юли 15 / Политика 25 394 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Конституционният съд единодушно отмени ограничението в Закона за държавния бюджет за 2015 г., което не позволява дофинансиране на съдебната власт при неизпълнение на приходите, съобщава „Правен свят“.

Става въпрос за разпоредбата, според която неизпълнението на приходите в бюджета на съдебната власт няма да се покрива с допълнителна субсидия от централния бюджет. Конституционните съдии решиха, че съдебната власт може да получи допълнителни пари, ако не събере достатъчно средства от такси и други източници, тъй като това погазвало независимостта ѝ.

Решението на КС не означава обаче, че към съдебната система автоматично ще потече финансиране. С него просто отпада забраната за допълнително субсидиране при евентуалното настъпване на дефицит.

От решението не става ясно дали по този начин ще може да се увеличат заплатите в сектора. За това настоя ВСС, но финансовият министър Владислав Горанов категорично отхвърли предложението им. Той все пак даде зелена светлина това да се случи, но само в рамките на сегашния бюджет на ВСС, който е 460 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама