Нови зелено-бели автобуси ще возят старозагорци

15:51, 14 юли 15 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
До края на октомври Стара Загора ще бъде един от малкото градове в България с напълно обновен тролейбусен и автобусен транспорт. Това стана ясно днес по време на подписването на договора за производството на 5 нови съчленени автобуса за градския транспорт на областния град, съобщиха от Общината.

Новите автобуси ще бъдат в любимите на старозагорци цветове – зелено и бяло. Те са от висок екологичен клас и отговарят на най-високите съвременни стандарти в обслужването на обществения транспорт. Ще бъдат произведени от чешката „Сор Либхави“. Договорът за доставката беше подписан днес от управителя на общинската фирма „Тролейбусни и автобусни превози" инж. Димитър  Авджиев и инж. Йиндржих Худи от чешка страна.

„Тази позиция от процедурата на обществена поръчка не е обжалвана, за разлика от втората позиция за доставка на 55 нови дизелови автобуса, която все още е във Върховния административен съд”, поясни зам.-кметът по транспорта Йордан Николов. Освен доставката, договорът предвижда тестване, гаранционно обслужване и поддръжка на автобусите, провеждане на обучение на автобусните шофьори и сервизните специалисти за правилното обслужване, експлоатация и ремонт, както и всички останали дейности. Гаранционният срок за всеки автобус е 36 месеца и 350 000 км пробег.

„Вярвам и съм убеден, че нашите автобуси ще свършат добра работа в Стара Загора. Фирмата произвежда повече от 20 г. превозни средства за градския транспорт. Първата ни доставка за България е за Стара Загора”, каза Витезслав Тимр след подписването.

„Убеден съм, че до края на октомври Стара Загора ще има напълно обновен тролейбусен и автобусен транспорт”, коментира инж. Авджиев. По думите му, 14-те нови тролейбуса по проекта за интегриран градски транспорт, започват да пристигат в града в началото на август от „Соларис“, Полша. С предишните 8,  тролейбусният парк ще бъде напълно обновен.

Общинското ръководство обсъжда идея за закупуване на електробуси, с които да се обслужват евентуално кв. „Зора“ и курорта Старозагорски минерални бани, изададе зам.-кметът Йордан Николов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама