Външната тоалетна на столичната джамия е незаконна (снимки)

16:20, 14 юли 15 / Култура 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Страничната постройка от северната страна на софийската джамия Баня Баши е незаконна, защото няма необходимите документи", каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в коментар по време на инспекцията на изпълнението на заключителния етап по проекта за столичното Ларго. На инспекцията бяха и културният министър Вежди Рашидов, и столичният кмет Йорданка Фандъкова, предаде репортер на София Topnovini.bg.

„И от общината, и от службите е установено, че има незаконно строителство на външна тоалетна по документите, с които разполагаме. Регионалната дирекция за национален строителен контрол ще направи допълнителна проверка, както изисква законът и ще издаде съответното предписание то да бъде премахнато доброволно. В противен случай ще бъде отстранено принудително“, каза Павлова и добави, че "такава тоалетна може да бъде изградена от мюфтийството, но по надлежния ред".

Относно проекта за Ларгото, Павлова сподели, че всички предпоставки за реализирането му в срок ги има.

От своя страна министър Рашидов каза, че са длъжни да следят докъде е стигнал строежът и дали се движи в срок, както и какви проблеми възникват по изпълнението му. Рашидов също сподели, че на този етап има само малки технически грешки. Той обясни още, че заедно с архитектите ще анализират работата до този момент, за да се вземат правилни и бързи решения. Според него проектът е сложен за изпълнение, защото включва и процеси по реставрация и консервация, а не само строителство. 

Кметът Фандъкова сподели очакването си обектът да е един от най-привлекателните, които са с културно-историческа стойност в София.

„Моята огромна болка беше, че проектът за Античния културно-комуникационен комплекс “Сердика” стоеше 2 години, без да помръдне. В същото време всички ме питаха какво става, защото очакват, че кметът отговаря за всичко, въпреки, че обектът е на министерството на културата”, каза Фандъкова.

Цялостната реконструкция на Ларгото се очаква да завърши в края на месец октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама