Положителният доклад за реформи в прокуратурата не е свързан с протеста срещу Цацаров

16:30, 14 юли 15 / Политика 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днешното представяне на Индекса за реформа на прокуратурата в България, представен от „Български институт за правни инициативи“, няма нищо общо с предстоящия след по-малко от два часа протест срещу главния прокурор Сотир Цацаров. Това заявиха от фондацията в отговор на въпроса защо срещата за представяне на резултатите от доклада е насрочена за днес.

Директорът на фондацията, Биляна Гяурова, обясни, че изследването е констатирало, че прокуратурата удържа завоюваните положителни позиции от периода на последното проучване. Гяурова подчерта, че в от всичките 28 фактора 7 са с положителна стойност, осемнадесет с неутрална и само три са с отрицателна корелация. Става дума за юридическото образование, свободата на неправомерно влияние и принос към почтеността и справедливостта в обществения живот.  

„Именно по отношение на тези 3 фактора прокуратурата би следвало да предприеме целенасочени усилия за промяна на запазващата се от 2006 г. негативна тенденция“, каза Биляна Гяурова.

Положителните данни, които бяха представени, зарадваха зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов. Той заяви, че въпреки пристрастието си, тъй като е свързан с прокуратурата, докладът бил много обективен.

„През последните месеци върви една ожесточена дискусия относно необходимостта от съдебна реформа и по-конкретно параметрите в които се изразява. Могат да се обособят 2 тези. Едната е, че има опити прокуратурата да бъде овладяна. Според другата, тя е главният виновник за състоянието на съдебната система в България и ако бъде поставена на мястото и, това ще доведе до коренна промяна на цялостното състояние на правосъдието. И двете тези са погрешни. Хвърлянето на вината върху определена институция е абсолютно контрапродуктивно“, каза Янкулов. Той заяви, че има достатъчно компетентни юристи, които не изпълняват поръчки.

Новото в Индекса за реформа на прокуратурата в България е, че 80% от българските прокурори смятат, че до момента не е проведена реформа на прокуратурата в дълбочина. Това е резултатът от изследването на ИПИ относно нагласата на прокурорите за цялостната реформа и специално в наказателния процес.

„За последните 10-15 г. основната концентрация на реформи беше в съда и някак разговорът за Прокуратурата остана на заден план. Сега изведнъж тя е на дневен ред. Забелязва се една ожесточеност, която не работи добре за редовите прокурори които се опитват да си вършат работата в една доста обтегната и напрегната обстановка“, каза Гяурова.

Сред положителните аспекти в последния индекс се отбелязват международното взаимодействие с чуждестранни правоприлагащи служби и прокуратури. Отрицателни са резултатите за юридическото образование, свободата от неправомерно влияние, както и приносът към почтеността и справедливостта в обществения живот.

Целта на изследването е да се даде страничен поглед, а не оценки на прокуратурата, каза Тодор Коларов, експерт, работил по индекса.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама