Стотици поискаха оставката на Сотир Цацаров пред Съдебната палата в София (обновена)(галерия)

19:06, 14 юли 15 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици се събраха пред входа на Съдебната палата в София, за да поискат оставката на главния прокурор Сотир Цацаров и да подкрепят готвената съдебна реформа. Представители на "Протестна мрежа", хора, които са пострадали от фалита на КТБ, както и млади семейства, които са "за" съдебната реформа се включиха в протеста. 

В 18:30 стотици скандирания "оставка" и десетки плакати #КОЙ отново завладяха центъра на столицата.

"Цацаров няма право да застава между нас и реформата искаме му оставката, знаем, че няма да я даде, но искаме да му покажем, че не трябва да пречи", каза за София Topnivini.bg Иглика Минчева от "Протестна мрежа". 

Според Явор Никифоров съдебната реформа показва се харесва и допада на над 70% от обществото. "Това, което Христо Иванов прави е сериозно и е подплатено с много смисъл. За това ще подкрепим докато реформата не влезе в сила", заяви Никифоров. 

Протестиращите обясниха, че контрапротеста, който се провежда на крачка от тях е бил организиран късно снощи.

"При нас както знаете всичко е на контра. Това са младежи, организирани на бързо, които даже не знаят за какво са се събрали. Въпреки, че Христо Иванов достатъчно обосновано защити реформата си, ние сметнахме за нужно да я подкрепим и на улицата. Ще се борим със зъби и нокти да се променят нещата. Да спрат да се пият кафета в Момчиловград и да спрат да се правят уговорки, за да не могат да се съберат 140 депутата", посочи Иво Божилов.

Според протестиращите гражданската енергия трябва отново да даде тласък за решение във важен за България момент. 

"Ние не искаме да се разделяме дори и да имаме различни политически убеждения. Искаме да сме обединени и да застанем зад справедливата съдебна система. Цацаров каза, че е против съдебната реформа, защото иска да се запазят нещата както са си били до сега. Както на него му е било угодно. Да продължава тази всеместна корупция. Не знам как ще се съберат 140 депутата, но трябва да го направят", каза Вера Георгиева.

Тя обясни, че от известно време събира мнения на познати и приятели, а дори на не толкова познати хора, за това дали одобряват съдебната реформа. По думите и младите хора най-добре осъзнавали кои са положителните й черти.

"Това са младите хора, които са решили да останат тук. За това и те имат най-голямо право да решат кое е добре за тяхното бъдеще. А те подкрепят реформата, подкрепят всички нови и смислени идеи. Като се огледате и тук е пълно с млади хора. Тяхното мнение е най-важно", каза от жената.

Малко след началния час на протеста, хората се пренесоха на улицата и спряха движението. В духа на протестите в София те развяваха българските знамена. 

Междувременно, час и половина преди началото на протеста срещу Цацаров, десетина души участваха в контрапротест в защита на Главния прокурор и срещу предлаганите от Христо Иванов промени в Конституцията и съдебната реформа.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама