Общински съветник също е бил жертва на полицаите от 1-во РПУ

20:59, 14 юли 15 25 312 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
След като любителското клипче, в което полицаи от 1-во районно управление бият момче и момиче при задържането им, взриви общественото пространство, се оказа, че това не е първото им своеволие.

Общинският съветник Марта Георгиева разказа пред София Topnovini.bg, че още септември месец миналата година е сигнализирала за подобно агресивно, грубо и унизително за човешкото достойнство поведение от страна на полицаите от 1- во РПУ.

„Имената на двама от полицаите съвпадат с тези, които арестуваха мен и още няколко души миналата година, заради изписването на „окупатори” на Паметника на съветската армия. Това се случи абсолютно незаконно. В същото районно и преди това имаше такива случаи с едно момиче, за което те излъгаха, че е скъсало пагона на един от полицаите, а се оказа, че не е така“, разказва Георгиева.

Тя разказва, че през септември, когато беше и един от случаите с надписването на паметника, три  полицейски патрула арестуват две момчета и едно момиче само, защото са на това място и имат спрейове. По думите й, обаче, в последствие се оказва, че арестът е абсолютно ненужен. Прокуратурата постановява,че актът на изписване на политическо послание, не е престъпление.

 „Не на последно място трябва да се има предвид, че ролята на правозащитните органи е да промотират и защитават упражняването на основните права на гражданите, сред които е и правото на свободно изразяване, а не да ограничават същите, чрез санкциониране на нестандартни техни проявления." се казва в отговор на прокуратурата, който Георгиева получава след подаде валба за случая.

“Полицията, дори да има съмнения, че това е престъпление, има  за цел да го предотврати, но не е наказателен орган. Когато има трима души, които се легитимират и не оказват съпротива, и които си личи, че няма как да са заплаха за обществото, полицаите трябва да им запишат данните и ако се наложи след това могат да ги викат на разпити. Те искаха да ни накажат, но те нямат такива правомощия, те не са наказателен орган.“, категорична е общинската съветничка.

Когато вижда, че голям полицаи са закопчали нейните познати и се държат агресивно с тях , тя се приближава.

„Идеята ми беше да отида като свидетел на ареста, за да не си позволят полицаите своеволия. Полицаите веднага агресираха и с мен. В този момент това, което ми дойде на ум беше да кажа, че съм кандидат за народен представител от Реформаторския блок, за да се опитам да ги респектирам и да предотвратя това да се държат по този безобразен начин с хората, които не оказваха никаква съпротива. Но това съответно изобщо не ги възпря. Напротив,  въпреки, че си нося документи и се държа възпитано, ме хванаха и ме арестуваха с белезници с ръце на гърба“, възмущава се Георгиева.

Тримата задържани остават в районното близо 24 часа, а тя е освободена след 8 часа.  По думите й, през цялото време полицаите проявявали арогантно отношение, обиждали ги и се държали агресивно. Звучаха като някаква улична банда, а не като полицаи, обяснява още младата жена.

Веднага след като излизат от районното, тя и другите трима задържани подават редица жалби, като пишат до прокуратурата и до министъра на вътрешните работи.

„От МВР и от СДВР ни отговориха, че няма данни за неправомерни действия от страна на полицаите. В жалбите си ние искахме да алармираме, че в това районно изглежда има някакъв проблем и, че тези хора там не си изпълняват задълженията и не се държат, както би трябвало да се държат едни правоохранителни органи.Изглежда, обаче, че началниците и контролните органи поощряват този начин на действие на полицаите като репресивен орган и това се налага като практика”,казва още тя.

Съдът на първа инстанция потвърждава, че арестът е незаконен и наказва МВР да плати всички разноски по делата за неоснователния арест.

„Следва обезщетение за морални вреди. Друг е моментът, че това са едни огромни разходи на държавата, не на самите полицаи“, разказва Георгиева.

По думите ѝ ако всеки, който стане жертва на подобни незаконни своеволия от страна на органите на реда, си потърси правата,  ще спечели делото.

 „Полицаите се чувстват безнаказани и дори не си правят труда да мотивират произволните си действия. И докато те се жалват от липса на средства за осъществяване на дейността си, държавата плаща за техните изстъпления върху невинни хора. В същото време битовата и тежката криминална престъпност процъфтяват „ категоричен е общинският съветник.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама