Кристиан Таков: Съдебната реформа не е достатъчно радикална

21:43, 14 юли 15 25 362 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Харесвам съдебната реформа, но тя не ми е докрай радикална. На мен не ми е достатъчна, защото в нея до голяма степен е изключена прокуратурата. Никой не е против хубавите точки заложени в реформата. Проблемът е пътя по който ще се стигне до нея, за това има протести. Това каза в ефира на БНТ членът на правния съвет на президента Кристиан Таков.

По думите му споровете за пътя на съдебната реформа са изключително съществени. Те не са процедурни.

„Става дума дали от чист егоизъм не искаме нещо да стане или от революционност или дълбоко отвръщение към това, което виждаме.Трябва обаче да сме на ясно, че съдебната реформа се състои от множество мерки, а те са като заслужените шамари, нито един не е излишен”, посочи Таков.

Той подчерта, че 95% от делата у нас се решават по правилния начин. Недоволството у хората се пораждало от остналите 2, 3 до 5%. Той каза, че това са онези дела и прокурорски действия, които дразнят обществото и му бодат в очите.

„Знаете ли защо? Защото ако съм верен на гаджето си 49 седмици в годината и три не съм и верен,какъв съм? Верен или неверен?”, аргументира с той.

На въпроса на водещия дали  протестите могат да решат проблемите на съдебната реформа Кристиан Таков обясни, че това е правилният начин, защото е действащ още от протестите през 2013 година.

Успоредно с излъчването на предаването, в столицата вървяха два протеста – с искане за оставката на Сотир Цацаров и в подкрепа на съдебната реформа и такъв срещу нея и правосъдния министър.

„Аз мисля, че в такива ситуации е грехота да не се вземе страна. Другото е скриване зад привидна академичност. Историята на днешния ден рискува да се повтори както е казал Хегел не като трагедия като първия път, а като фарс. Причината за това не е Хегел, разбира се, историята да се повтори като фарс, а причината е в противниците. Ако при французите противниците на ставащите граждани беше старият режим, днес имаме едни противници на едно неизбежно развитие в обществото”, каза Таков.

Според него в България има “не смеещи да се заявят като такива, но отчаяни противници” на съдебната реформа

Спорът за пътищата на съдебната реформа твърде често минава на емоционално равнище, смята юристът. По думите му това цели да въздейства върху публиката и да печели подкрепа.

„И да се търгуват постове, за съжаление. Защото наблюдаваме и това – за огромно отвращение”, каза Таков.

По повод думите на премиера Бойко Борисов, че трябва да се намалят емоциите около съдебната реформа, Таков заяви, че го  подкрепя, но не вярва, че това може да се случи.

„Не вярвам, че ако намалим напрежението, то тогава противниците на реформата ще се плеснат по чело и ще кажат: “Ей, верно, по какъв лош път тръгнахме!”. Няма да пуснат властта, която имат и, с която са се сдобивали последните 25 години доброволно. Няма да стане така, за съжаление”, каза още той.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама