Ципрас категоричен, няма да подава оставка

23:26, 14 юли 15 / Свят 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В интервю, излъчено по гръцката телевизия ЕРТ, гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че няма да подава оставка, въпреки че е бил принуден да наложи още мерки за строги икономии в Гърция, предаде Асошиейтед прес.

„Няма да избягам от отговорностите си", каза Ципрас, който е изправен пред нарастващ бунт в собствената си радикална левица СИРИЗА, след като наруши предизборните си обещания, постигайки сделка с гръцките кредитори за трети спасителен план за Гърция, която обаче предвижда още строги икономии, посочва агенцията.

Ципрас разкритикува постигнато споразумение, но добави, че това е било най-доброто, което е можела да получи Гърция.

„Политиката, която ни наложиха, е ирационална, но тя ни дава възможност да излезем от кризата", посочи Ципрас.

„Подписах едно споразумение, в което не вярвам, но имам желанието да го прилагам и ще поема отговорностите си. Споразумението, което подписах, ще избегне катастрофата за Гърция. Споразумението предполага, де факто, преструктуриране на дълга", добави Ципрас, цитиран от ТАСС.

Той заяви, че нощта, в която е била договорена гръцката сделка, е била лоша нощ за Европа. Тогава Гърция е била изправена пред дилемата да се съгласи на исканията на кредиторите за тежки структурни вътрешни реформи или да банкрутира, посочват ТАСС и ДПА.

Ципрас добави, че позицията, която ЕС е заемала по време на преговорите, не прави чест на демократична Европа, но призна, че преговорите не са били леки за никого, предаде ТАСС.

Ципрас каза още, че постигната договореност с кредиторите предвижда тежки структурни реформи, но добави, че в този случай не е ставало дума за абсолютната задънена улица на ултиматума, поставен на Гърция на 25 юни и относно който гърците казаха "не" на референдума от 5 юли, посочва ТАСС.

„Опитах се с всички сили, с цялата си енергия да постигна всичко, което беше възможно, да направя така, че настоящото споразумение да предполага преструктуриране на дълга, както и задължения за урегулиране на дължимите суми към 2022 г., както и за последващия период", каза Ципрас.

По думите му споразумението било сложно и лошо на някои места, но изрази надежда, че бюджетната консолидация в Гърция сега ще протича по-меко, допълва ТАСС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама